Osnovan Fond solidarnosti za samostalne umetnike

Fond solidarnosti za samostalne umetnike koji su posebno pogođeni krizom u vreme pandemije virusa Кovid-19, osnovala je grupa udruženja radnika u kulturi, saopšteno je danas na konferenciji za medije ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“

U stvaranju fonda učestvovali su Udruženje likovnih umetnika Srbije, BAZAART, STANICA, SULUV, AICA Srbija i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, a uskoro će biti upućen poziv umetnicima da se jave za podršku.

Vahida Ramujkić, članica Upravnog odbora ULUS, rekla je da su zahvaljući podršci nekoliko fondacija prikupili 38.000 evra za jednokratnu podršku.

U prvom delu raspodele planirana je podrška za oko 150 jedinica, u pojedinačnom iznosu 30.000 dinara bude bruto. Reč je o umetnicima koji su ostali neprepoznatljivi za sistem jer njihov rad nije kvalifikovan kao umetničko delovanje.

Pisali smo Ministarstvu finansija da taj novac bude oslobođen od poreza i očekujemo odgovor, kazala je Ramujkić.

Prema njenim rečima, uslediće i drugi pozivi pojedincima i pravnim licima za donacije.

„Očekujem da ćemo drugim pozivom sakupiti novac za još 50 umetnika“, kazala je Ramujkić.

Aleksandar Popović, ispred Asocijacije NКŠ, rekao je da su novac prikupili zahvaljujući Fondu za otvoreno društvo, Švajcarskoj agenciji za razvoj i Hajnrih Bel fondaciji.

Milica Ružičić predsednica Odbora vajarske sekcije ULUS rekla je da niko iz Udruženja nije bio upoznat sa planom za rekonstrukciju Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić.

„Bilo bi dobro da ULUS bude jedan od partnera u rekonstrukciji „Cvijete“. Treba neko da nam kaže da li se vraćamo ovde nakon rekonstrukcije“, kazala je Ružičić.

Izvor: Dnevnik

Takođe pročitajte

Šareni AVA svet se širi!

Na samom početku otvaranja našeg shopping parka, imali smo viziju kaleidoskopa – sveta boja i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.