Osmi Muzički edikt u znaku tolerancije

Na platou Svetosavskog doma u Nišu  nastupima horova iz grada domaćina i RTS, Italije i Španije ali i filharmonije Republike Severne Makedonije počeo je Festival horske duhovne muzike – Muzički edikt.

U toku četiri festivalske večeri predstaviće se sedamnaest horova iz dvanaest zemalja kao i domaćin i organizator Niške crkvene pevačke družine “Branko” (NCPD “Branko”). Posebnost ovogodišnjeg festivala je učešće horova koji izvode duhovnu muziku različitih hrišćanskih konfesija, rimokatoličke, anglikanske i pravoslavne.

„Svaki jezik nosi sa sobom i poseban ritam, međunarodni festival Muzički edikt sa sobom nam zato donosi svo bogatstvo duhovne muzike koja je prijatan i koristan lek za svakog čoveka, pratilac na svakom mestu da bi začinila naš rad, naše postojanje kao što je so potrebna svakom jelu. Zar muzika nije silnija i snažnija što je bliža tihom glasu. Vratimo se pevanju, a ne komercionalnoj proizvodnji i konzumaciji bez svesti o porukama koja ta komercijalizacija sa sobom nosi, rekla je gladonačelnica Niša Dragana Sotirovski na otvaraju festivala koji se održava pod pokroviteljstvom patrijarha Porfirija  i episkopa niškog Arsenija.

Poruku o toleranciji uputio je i Branko Cincarević, starešina niške Saborne crkve i prepustio podijum muzičarima svih veroispovesti.

Tako je Festival otvorio Dečje-omladinski hor NCND „Branko“ pod digirentskim vođstvom Jovane Mikić. Zatim je nastupio Dečački hor katedrale u Toledu (Španija) kojim rukovodi Hoze Manuel Martin-Delgado Sančez. Zapažen nastup imao je i Hor crkve Svetog Spiridona iz Trsta koga čine profesionalni pevači deset različitih nacionalnosti. Horom od 1999.godine rukovodi Ana Kaira.

Mešoviti hor niškog Fakulteta umetnosti Maestrini sa dirigenticom Ivanom Mirović pružio je dokaz više da je ovaj grad jedna od evropskih centara horske muzike.

Poslastica za kraj prve festivalske večeri bilo je izvođenje Betovenove „Fantazije za klavir, hor i orkestar“ gde su zajedničkim snagama muzičari pokazali moć muzike. Pred publikom se našla Filharmonija Republike  Severne Makedonije sa dirigentom Hadži Jakovom Milutinoviće, operskim pevačima mr Katarinom Simonović Ivanković, Marijanom Radosavljević, Aleksandrom Ristić, mr Sašom Arsenkovim, Nikolom Stamenkovićem i Lazarom Lazarevićem. Solista na klaviru bio je mr Andrej Cincarević koji je ujedno i premijerno predstavio vrhunski koncertni klavir, „Bechstein“ iz koncertne serije D-model 282, koji je nabavljen specijalno za ovu priliku.

U znak sećanja na svog istaknutog člana Milana Mandića koji je preminuo tri godine NCND „Branko“ ustanovio je nagradu koja nosi njegovo ime a dodeljuje se za izuzetan osećaj za horsko pevanje. Ove godine dobitnik priznanja je Rimon Kamarija, dirigent Katedralnog hora crkve Svetog apostola Jakova u Jerusalemu. Nagradu su mu nakon emitovanja kratkog filma o Milanu Mandiću uručili njegovi roritelji.

 

 

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.