Osmesi dece sa margine kroz objektiv

U prostoru za kreativno delovanje DELI, u Davidovoj ulici, pored Sinagoge u petak 23. septembra  od 20 časova biće otvorena izložba fotografija koje su nastale u na foto koloniji u okviru projekta ’’Sport for life’’ 2016.

deca kamp vlasinsko jezeroProjekat ’’Sport for life“2016. predstavlja nastavak serije specifičnih sportsko – edukativnih kampova koje u zadnjih sedam godina organizuje sportsko udruženje ’’Nigresiv’’ iz Niša a finansijski  podržava Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Ovogodišnji kamp je održan na Vlasinskom jezeru od 29. maja do 2. juna a učestvovali su učenici iz  osnovne “Branislav Nušić“ Donja Trnava, specijalne škole’’11. oktobar’’ Leskovac, osnovne škole“Sijarinska banja“ Sijarinska Banja, Škole za decu sa oštećenim sluhom SŠ“Bubanj“ Niš, SOS Dečijeg sela Kraljevo, Dečijeg sela Sremska Kamenica i osnovne škole “Vuk Karadžić“ Doljevac. Na Kampu je učestvovala i grupa od šestoro volontera. Troje njh pod pokroviteljstvom NGO’’North Star’’. Pored učenika, na Kampu su bili i njihovi nastavnici fizičkog vaspitanja i defektolozi.deca igra osmeh

„Cilj ovog petodnevnog Kampa je socijalizacija ranjivih grupa dece i skretanje pažnje široj javnosti na loša sistemska rešenja, kada su ova deca u pitanju. Projekat je okupiti šezdesetoro dece iz sedam škola i institucija iz Srbije. Među tim mališanima, pored učenika iz regularnih škola, ima i onih iz institucija za decu bez roditeljskog staranja, sa posebnim potrebama, iz multietničkih srpsko – albanskih zajednica i ruralnih sredina. Kamp je specifičan po svojim sportsko – edukativnim aktivnostima, koje istovremeno mogu upražnjavati sva deca, bez obzira na mentalni status i fizičku sposobnost. Aktivnosti su plod višegodišnjeg iskustva rada sa ovim grupama dece, a rezultat ovih aktivnosti jeste zbližavanje do sada nespojivih grupa dece, kao i dokazana činjenica da uprkos razlikama, dobrim sistemskim rešenjem, ova deca, ipak, mogu biti skupa na jednom mestu, angažovana u zajedničkim aktivnostima, kaže Marko Ristić, predsednik udruženja ’’Nigresiv’’ Niš.

Kao sastavni deo Kampa, četvrtu godinu zaredom, održana je i foto – kolonija. Učestvovalo je četvoro fotografa, a njihov zadatak je bio da zabeleže najzanimljivije trenutke na Kampu, kao i osmehe dece koja na njemu učestvuju. Radi se os sledećim fotografima: Sandra Samardžić, Igor Dutina, Radoje Elez iz Trebinja, Republika Srpska, Bojan Pešić iz Niša, Marija Milanković (od rođenja slepa).

Posebna zahvalnost ide Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji koja je u najvećoj meri finansirala ovaj i prethodnih šest projekata. Ispred Ambasade SAD-a će na izložbi biti Erika Kuenne, ataše za kulturu i Tijana Hrkalović public officer asistant. Pored njih, tu je i Snežana Stojanović – direktorica Societe General banke. Banka je finansirala kupovinu nagradnih majica za učenike. Majice su kupljene od firme koja zaradu daje udruženju roditelja čija deca boluju od neizlečivih bolesti ’’Život’’.

Na otvaranju će nastupiti nekoliko niških pevačica i pevača u akustičnoj varijanti. Otvaranje će pratiti i fundrising akcija. Sav novac ide za kupovinu nastavnih učila i sredstava male slepe učenice koja pohađa OŠ’’Branislav Nušić’’ iz Donje Trnave.

 

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.