Origami i „ožive“ listići papira

Koncentracija i kreativnost su dva osnovna preduslova ako želite da se upustite u izradu predmeta tradicionalnom japanskom metodom origami. Ivana Mitrović, vaspitačica iz Svrljiga otišla je korak dalje i pravi je umetnik kada je u pitanju 3D origami.

origami ivana svrljigKreativnost je u opisu njenog posla ali dar za origami koji je otkrila sasvim slučajno pomaže joj ne samo u poslu nego i da dopuni kućni budžet. Njeni radovi privlače pažnju gde god da se pojavi jer je ljudima ponekad neshvatljivo koju moć transformacije mogu da imaju listići papira. U Ivaninim rukama papirići postaju labudovi, mladenci, sove, čajnici, i sve što možete zamisliti.origami mlada i mladozenja

„Pravi sam samouk jer sam tehniku savladala uz pomoć interneta. Naravno, nije išlo lako i potrebno je puno strpljenja ali ja u ovom uživam. Već godina usavršavam svoj rad i što je najvažnije još uvek dobijam ideja šta bi novo mogla napraviti, kaže Ivana koja se raduje kada vidi oduševljenje na licima onih koji posmatraju njene kreacije.

origamiSmatra se da je ova veština nastala u Kini, dve stotine godina pre nove ere ali je procvat doživela nešto kasnije u Japanu, pa se zato i naziva Japanskom veštinom savijanja papira jer na japanskom  „ori“ znači  saviti  „kami“ je papir. Sada je to njihova nacionalna umetnost koja se u novije doba proširila celim svetom. Poznat je  Španski origami, poznatiji kao ‘Papirofleksija’ .origami suncokret

Za jednog labuda potrebno je od osam do devet hiljada listića koje treba precizno saviti i uklopiti jer se greške u origamiju ne praštaju. Jedan pogrešan potez tokom rada i cela figura se dovodi u pitanje. Ništa se ne lepi tako da su potpuno ekološke.

origami 3 d„Za najmanju figuru potrebno je 200 listića. Koristim štamparski papir, beli ili u boji. Cene su pristupačne od 200 dinara do dve hiljade za figure koje pravim od više hiljada papirića, kaže Ivana i kaže da su veoma trajne. I održavanje je jednostavno, fenom za kosu se ukloni prašina za par minuta.

kontakt:0643527430origami set za caj

Takođe pročitajte

Dragoljub B. Đorđević – Laureat nagrade „Vojin Milić“ za knjigu godine

Nagrada Srpskog sociološkog društva „Vojin Milić“ za najbolju sociološku knjigu u 2023. godini dodeljena je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.