OR – najveća ocena za bonitet

Trgovački brend “Or” iz Leskovca dobio je na osnovu svih finansijskih parametara najveću ocenu za bonitet od londonske kompanije CompanyWall Business.

Vlasnica “Or” Slađana Spasić Cvetanović kaže da svoje ime grade već 17 godina i da nisu iznenađeni ocenom ali da ih je iznenadila činjenica da nisu znali da su “pod lupom”.

“Nakon detaljne analize našeg poslovanja dobili smo zvanični dopis da smo vlasnici A+ bonitetne ocene za ovu godinu. To je veliko priznanje ali i garancija našim partnerima i kupcima da smo stabilno preduzeće, kaže Slađana.

“Na osnovu podataka iz 2016. godine 120.794 firme u Srbiji dobile su bonitetnu ocenu u ovoj godini. Firma „OR“ iz Leskovca jedna je od firmi sa odličnim poslovanjem , a sa ocenom A+ stekla je uslove za dobijanje sertifikata bonitetne izvrsnosti. Na osnovu detaljne analize finansijskih stručnjaka i preciznog izračunavanja statične i dinamične ocene „OR“ sada ima mogućnost da ukaže svojim budućim i sadašnjim klijentima na odličnost poslovanja u prošlosti, te da na taj način najsigurnije stekne njihovo poverenje i pruži im garanciju da će i u budućnosti poslovati uspešno, kaže direktorka CompanyWall Business Maja Kljun.

Iako u Srbiji i dalje važi reklamiranje firme ili usluge „putem preporuke prijatelja“ ili „ garancija zahvaljujući mnogim zadovoljnim kupcima“ Maja Kljun ističe da će dobra bonitetna ocena imati sve više uticaja na poslovanje firme.

“Dobra bonitetna ocena otvara i čelična vrata i upravo to je suština ocenjivanja u Srbiji, vršenje detaljne analize, dostupni i javni prikaz lične karte i krvne slike poslovanja  jedne firme.Bonitetna odnosno finansijska ocena je detaljan pregled poslovanja firme i zasniva se na analizi poslovanja u prethodnoj godini. Ovde se ne izučavaju samo izdvojeni ili generalni činioci kada se izračunava bonitetna ocena firme, niti se to čini proizvoljno ili nasumično, kaže naša sagovornica i pojašnjava da postoje evropska, odnosno svetska metodologija po kojima svaka firma dobija bonitetnu ocenu. Ta metodologija se zasniva na izračunavanju kombinacije statične i dinamične ocene. Stručnjaci izračunavaju statičnu i dinamičnu ocenu na osnovu 14 najznačajnijih činilaca koje izvode iz godišnjeg izveštaja za svaku firmu.

“Zastarele metode „ preporuka prijatelja i drugih zadovoljnih kupaca“ zasnivaju se često na subjektivnim procenama ili ličnim odnosima i koristi, te takve preporuke moraju dodatno da se proveravaju. Bonitetna ocena je profesionalni i precizni pokazatelj poslovanja jedne firme. Dobra ocena podrazumeva realnu mogućnost za sklapanje novih poslova, uzimanje zajmova, osvajanje novih tržišta i poslovnih partnera, kaže Maja.

  • Firme sa najvećim ocenama „AAA“, „AA+“ i „A+“ su zaista zdrava preduzeća, najčešće bez dinara kredita i predstavljaju najbolje od najboljih firmi u Srbiji – objašnjavaju stručnjaci.

Dobra ocena ne podrazumeva da svaka profitabilna firma ima visoku ocenu. Ovde se vezuju mnogi pokazatelji. Posmatraju se i profitabilnost, sigurnost, likvidnost, ali i zaduženost firmi, kao i način na koji se koriste kreditna sredstva.

U svetu brzog sklapanja poslovnih dogovora veoma je značajno da nam najbitniji podaci o radu jedne firme budu dostupni, proverljivi, a što je najbitnije pouzdani. Ne bi nam previše značilo da svako ocenjuje firmu prema svojim merilima poslovanja, a proizvoljnost je luksuz koji danas više ne možemo da priuštimo kada je o uspešnom i zdravom poslovanju reč. Improvizacija i nasumičnost se strogo kažnjavaju u svetu koji nam je omogućio brzo i pouzdano informisanje.

“Finansijski asistent CompanyWall Business nudi Vam mogućnost izračunavanja bonitetne ocene za Vaše preduzeće kao i za dobijanje sertifikata bonitetne izvrsnosti ukoliko ispunjavate uslove. Pored toga, CompanyWall Business Vam nudi mogućnost da pratite blokade firmi u realnom vremenu. Takođe CompanyWall Business prima izveštaje o firmama od APR-a, dodaje direktorka.

 

 

Takođe pročitajte

Microsoft u potrazi sledeće generacije devojaka i žena u svetu tehnologije i veštačke inteligencije

Jeste li nedavno diplomirali ili sta studentkinja na Univerzitetu u Srbiju i jako ste zainteresovani …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.