Optimizujte svoj metabolizam uz planiranje obroka

Vreme u koje ćete jesti možda je podjednako značajno kao i pitanje šta jedete, kako pokazuju nova istraživanja. Iako možda niste znali, zaista možete da optimizujete svoj metabolizam planiranjem obroka.

Oko pet sati popodne, kad se dan gasi, vaše telo radi suprotno: po rezultatima najnovijih istraživanja, ono ide ka vrhuncu sagorevanja kalorija. Iako istraživači ne znaju zašto nam se potrošnja kalorija povećava u kasnim popodnevnim satima, sumnjaju na to da se metabolizam aktivira u skladu sa našim biološkim ritmom. Znači da uveče, kada spavamo, naši sistemi ne troše mnogo energije, tako da se metabolizam usporava.

Ako jedete rano ujutru, poput ljudi koji rade u noćnoj smeni, vaše telo neće moći da sagori kalorije, što bi moglo da dovede do gojenja. Tokom dana, kad smo prirodno aktivni, naš metabolizam se ubrzava, sve dok ne naiđe na greben oko 5 sati popodne. Zato je dobro da, kada već znate ove informacije, optimizujete svoj metabolizam uz pravilno planiranje obroka.

Držite se rasporeda

Za opšte dobro stanje, najvažnija stvar je da održite svoj uobičajeni raspored i na taj način optimizujete rad svog metabolizma. Probudite se i idite u krevet otprilike u isto vreme svakog dana, doručkujte, ručajte i večerajte u okvirno isto vreme, takođe. Vaše telo je pripremljeno na to da radi stvari u određeno doba dana. Ako izbacite agendu, to može da poremeti vaš san, zdravlje, ali i kilažu.

Nemojte da jedete tokom „ekstremnih” sati

Naravno, nećete uvek moći da se pridržavate rutine. Ako dođete kući u deset sati uveče, izbegavajte da jedete veliki obrok u tom trenutku. Umesto toga, uzmite nešto lagano pre nego što odete sa posla. Pažljivo radite na optimizovanju svog metabolizma uz planiranje obroka kad god možete, pa i u cik zore: nemojte jesti pre šest, kako savetuju stručnjaci, jer naš organizam najslabije vari hranu oko četiri ujutru.

Mudro planirajte ugljene hidrate i masti

Raznovrsna ishrana je važna i naravno da treba da konzumirate i slatko i ugljene hidrate, ali je važno da ih dobro rasporedite u toku dana. Možda je najbolje da jedete ugljene hidrate rano, a hranu koja sadrži više masti uveče, jer se pokazalo da se ugljeni hidrati bolje sagorevaju ujutru, a masti uveče. Obraćanjem pažnje na ovakve stvari i planiranjem obroka, bolje ćete optimizovati svoj metabolizam.

Izvor: https://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/best-time-eat-meals-metabolism

Autor: Pem Obrajen

Takođe pročitajte

Podrška Evropske unije ženama i mladima početnicima u poslovanju

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva i predstavnica Ministarstva za evropske integracije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.