Opština Lebane Foto: Opština Lebane

Opština Lebane: Pionir u energetskoj efikasnosti

Opština Lebane, smeštena u srcu Srbije, ističe se kao primer izvrsnosti u sprovođenju projekata energetske efikasnosti. U prilog tome govore i nedavno potpisani ugovori sa krajnjim korisnicima za sufinansiranje energetske sanacije objekata, označavajući početak nove ere u očuvanju resursa i podizanju standarda života u lokalnoj zajednici.

Finansijska podrška za ovaj značajan projekat dolazi iz Ministarstva rudarstva i energetike, zajedno s lokalnom samoupravom, čiji je iznos od 7.800.000 RSD sa PDV-om namenjen za implementaciju mera energetske sanacije.

Od deset ponuđenih mera, 23 ugovora su već dodeljena korisnicima koji su prošli strogu selekciju Komisije, što naglašava transparentnost i efikasnost procesa.

Kontinuirana posvećenost održivosti i unapređenju energetske efikasnosti u Opštini Lebane

 

Predsednik Opštine Lebane, gospodin Ivan Bogdanović, istakao je značaj ovog projekta prilikom uručivanja ugovora, naglašavajući da je inicijativa poslednjih godina postala izuzetno popularna među građanstvom.

Vrednost današnjih ugovora, finansiranih od strane Ministarstva i lokalne samouprave, iznosi 3.401.820 RSD, dok preostali iznos od 4.398.180 RSD ostaje za buduće konkurse, što jasno ukazuje na kontinuiranu posvećenost održivosti i unapređenju energetske efikasnosti.

This slideshow requires JavaScript.

U prethodnoj godini, Ministarstvo je odobrilo impresivan iznos od 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi širom Srbije.

Ovi projekti su rezultirali značajnim uštedama energije, ekvivalentnim godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, kao i smanjenjem emisije ugljen-dioksida koju proizvodi čak 28.000 automobila.

Prošle godine, Ministarstvo je opredelilo 6.660.000 RSD za ovu opštinu, što je rezultiralo ugovorima sa 23 građana za zamenu stolarije na porodičnim kućama, kao i sa tri ugovora za instaliranje solarnih panela. Ovi projekti su ne samo doprineli smanjenju troškova energije za građane, već su i osnažili lokalnu ekonomiju i doprineli borbi protiv klimatskih promena.

Opština Lebane je jasan primer kako lokalne samouprave mogu da budu vođe u borbi za održivu budućnost. Njihova posvećenost energetskoj efikasnosti nije samo investicija u infrastrukturu, već i u bolji život za sve građane, dok istovremeno smanjuju ekološki otisak i doprinose globalnim naporima za zaštitu životne sredine.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta “Za svetlije sutra” koji je sufininsirala opština Lebane. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Životne lekcije kao deo dodatne nastave

Gimnazijalke iz Leskovca, u pratnji profesorke engleskog jezika Biljane Pipović, posetile su udruženje „Naš svet“ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.