Oproštaj od deda Đorđa – čuvara srpskog vojničkog groblja Zejtinlika kod Soluna

Uz najviše državne počasti danas je u Solunu, mestu gde počivaju kosti sedam hiljada vojnika koje je čuvao šest decenije sahranjen Đorđe Mihailović (96) koji je život posvetio ovom zadatku.

Đorđe, koji je u očima savremenika srpkog i grčkog naroda, bio više od čuvara  sahranjen je u staroj srpskoj uniformi i sa šajkačom, od koje se nije odvajao, uz himnu „Bože pravde“. Kako javljaju mediji simbolično je preko groba u narodu omiljenog čuvara grobova vojnika iz Prvog svetskog rata posipana zemlja iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Đorđe pripada trećoj generaciji čuvara jer su pre njega taj posao obavljali njegov otac Đura i deda Sava. Bio je aktivan sve do prošle godine, kada zbog bolesti, nije više mogao da siđe do groblja. Tada ga je zamenio Krstimir Copas, po ocu Grk, a po majci Srbin, koji je u Solun došao devedesetih godina prošlog veka iz Surdulice.

„Dragi naš deda Đorđe, dragi naš večni vojniče i čuvaru naših grobova, grobova vojnika sa kojima sada i ti počivaš. U ime Kluba 4×4 Justinijana Prima iz Lebana dajemo ti poslednju počast . Neka ti je večna slava veliki Srbine, zapisao je u Knjigu žalosti Goran Jović, predsednik Privredne komore Leskovac i Kluba 4×4 Justinijana Prima koji je bio deo srpske delegacije koja je prisustvovala sahrani starine.

 

Takođe pročitajte

Dragoljub B. Đorđević – Laureat nagrade „Vojin Milić“ za knjigu godine

Nagrada Srpskog sociološkog društva „Vojin Milić“ za najbolju sociološku knjigu u 2023. godini dodeljena je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.