Oprema za mlade pčelare u Medveđi

Pored donacije od 50 košnica, predstavnici Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, novoformiranom udruženju pčelara “Apis” u Medveđi uručili su i komplet najsavremenije opreme za preradu meda.

Predsednik udruženja „Apis“, Miloš Jović izrazio je duboku zahvalnost na donaciji Nemačkoj organizaciji GIZ i opštini Medveđa na ustupljenoj prostoriji u kojoj će narednih godinu dana moći da obavljaju obuke.

Članovi ovog udruženja dobili su električne ručne centrifuge za vrcanje meda, mlin za šećer, topionik voska sa presom, duplikator, odnosno, mašinu koja izdvaja fruktozu da bi se dobio čist med, kao i homogenizator i lap-top.

 

Projekat Podsticanja zapošljavanja mladih koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sportaRepublike Srbije sprovodi se i na teritoriji opštine Medveđa.

“Naša opština je pristupila projektu oktobra ove godine potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, a prvi rezultati projekta vidljivi su kroz donaciju opreme Udruženju mladih pčelara.Tim povodom organizovana je svečana primopredaja opreme, a gost opštine Medvrđa bio je vođa projekta Heinz-Dieter Harbers. Gospodin Harbers je rekao da je ovo njegova prva poseta Medveđi, da je čuo od pčelara iz Leskovca da ovde ima dosta mladih koji se bave organskom proizvodnjom meda i želeo je da proširi projekat i u našoj opštini. Poseban akcenat je stavio na našu prirodnu sredinu na kojoj se bazira i zdrav med, i mogućnost pravljenja meda od borovih iglica, jer je naš kraj bogat borovom šumom, ističe Arsić.

 

Takođe pročitajte

Boban iz Niša, jedan je od najvećih kolekcinara i uzgajivača kaktusa

U kaktuse se zaljubio pre tri decenije i ta ljubav samo raste jer je opčinjen …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.