petak , 12 avgusta 2022

Oprema za metalski pogon i štampariju u KPZ Niš

Nemačka organizacija Help završila je isporuku opreme za metalski pogon i opreme za štampariju Kazneno-popravnom zavodu Niš.

Ukupna vrednost isporučene opreme ovoj ustanovi za izvršenje krivičnih sankcija iznosi 100.000,00 evra (mašine i alati za obradu drveta, CNC, vez, štamparska oprema i linija za plastifikaciju metala koja će danas biti zvanično puštena u rad).

U sredu, 15. novembra u 11 časova, u Kazneno-popravnom zavodu Niš, predstavnici nemačke organizacije Help – Hilfe zur Selbsthilfe zvanično će uručiti sertifikat o donaciji za opremu za štampariju i linije za plastifikaciju za metalski pogon u okviru projekata finansiranih od strane Vlade SR Nemačke.
Donirana oprema omogućiće zaokruživanje procesa proizvodnje u pogonima Kazneno-popravnog zavoda Niš i radno angažovanje većeg broja osuđenih lica u procesu penalnog tretmana.

Pored opreme među aktivnostima usmerenim na unapređenje sistema izvršenja krivičnih sankcija i postpenalnog prihvata do sada je u okviru Helpovog programa u Srbiji 460 osuđenih lica pohađalo stručne obuke (vez, CNC operator, štampa, krojenje i šivenje, tapaciranje, pekari, kuvari, farbari, izrada ALU i PVC stolarije), kao i 45 zaposlenih u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.
Organizacija i implementacija stručnih obuka za osuđena lica je važna dok su na odsluženju kazne jer im to daje alat u ruke i omogućava da sutradan nađu sebi posao i obezbede prihode za svoju porodicu.” – kaže Maša Bubanj, Help senior program menadžer za ekonomski razvoj.

Od 2014. godine, organizacija Help je u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija, Ministarstva pravde Republike Srbije, ustanovama u Vranju, Nišu, Valjevu, Kruševcu i Sremskoj Mitrovici do sada donirala opremu vrednosti 280.000,00 evra od čega je Ministarstvo sufinansiralo 50 procenata.
Stručnim osposobljavanjem i radnim angažovanjem, osuđeno lice stiče neophodno iskustvo, dobija verifikovan sertifikat, ima bolji tretman u periodu izdržavanja kazne i priprema se za postpenalni prihvat i dugoročno prevenira povratništvo kriminalnim aktivnostima.

O Help-u:
“Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V.” je nemačka nevladina, humanitarna organizacija koja u Srbiji od 1999. godine pruža humanitarnu pomoć i podršku održivom razvoju kroz zapošljavanje i samozapošljavanje. Helpovi projekti su zasnovani na principu pomoći za samopomoć po
metodologiji obezbeđivanja grantova u opremi u kombinaciji sa poslovnim i stručnim obukama, umrežavanjem i mentoringom.

Uz međunarodnu donatorsku podršku od 1999. do 2016. godine, Help je u Srbiji pomogao preko 6000 porodica u ostvarivanju prihoda kroz samozapošljavanje, podržao osnivanje 25 kooperativa, odnosno proizvođačkih udruženja, obezbedio stambena rešenja za više od 1000 porodica izbeglih, raseljenih i socijalno ugroženih lica, i podržao više ustanova i institucija opremanjem kroz projekte manjeg obima. Pruža pomoć i podršku u obnovi poplavljenih područja kao i podršku institucijama u obezbeđivanju uslova za privremeni prihvat izbeglica i migranata u tranzitu.
Od 2014 godine, bavi se aktivnostima usmerenim na unapređenje sistema izvršenja krivičnih sankcija i postpenalnog prihvata sa ciljem resocijalizacije i reintegracije osuđenih lica u društvenu zajednicu.

Takođe pročitajte

Učesnici 28. Drinske regate sakupili više od 300 kilograma otpada

Upravo završena 28. Drinska regata okupila je preko 20.000 ljubitelja najstarije i najmasovnije manifestacija na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.