subota , 8 maja 2021

Operacije bez prekida na interventnoj kardiologiji niškog Kliničkog centra

I pored velikog pritiska na zdravstveni sistem zbog aktuelne epidemije korone u niškom Кliničkom centru uspevaju da zbrinu i operišu hronične srčane pacijente.

Vodeći strogo računa o bezbednosti pacijenata i lekara kardiolog Nenad Božinović, šef Intervetne kardiologije ove godine uradio je više od 40 nestandardnih operacija otvaranje zapušenih krvnih sudova bez otvaranja grudnog koša, odnosno bez bajpas operacije. Samo dvojica kardiologa u Srbiji, pored Božinovića je i profesor Siniša Stojković (КC Srbija) i 50 u Evropi operišu na ovakav način.

Nenad Božinović obučava kolege u Iranu 2020 foto privatno

Кorona je ipak usporila planove doktora Božinovića jer je predhodnih godina obavljao i po 70 ovakvih operacija. Ipak, kaže da je zadovoljan što je sa svojim timom uspeo da zbrine pacijente koji 20 i više godina imaju srčane smetnje.

U ovako teškim vremenima svi moramo dati sve od sebe. Naše kolege mesecima „ginu“ u Кovid centrima i svi se trudimo da sačuvamo svaki život. Pre neki dan operisao sam pacijenta starog 55 godina koji je imao totalno okluziju desne koronarne arterije. Zbgo toga što nema otvaranja grudnog koša oporavak je mnogo brži a kvalitet života neuporediv, kaže doktor Božinović koji je ovu operacionu proceduru u Niš doneo pre pet godina kada je postao pridruženi član veoma uglednog kluba STO koji okuplja 50 kardiologa iz Evrope koji su uspešno savladali ovaj operacioni zahtev.

Dve godine kasnije postao je stalni član što mu omogućuje da obučava i druge kolege širom sveta pa je tako držao predavanja od Irana, Ukrajine, Slovenije i Bugarske. Božinović ne krije da svakodnevno dobija ponude za posao iz inostranstva ali smatra da je šteta da ne prenese svoje znanje i kolegama u Nišu. Sve ove operacije koje radi ne plaćaju se dodatno lekarima već je u pitanju njihov čist entuzijazam.

Nenad Božinović šef interventne kardiologije 2020 foto privatno

U pitanju su najkomplikovaniji pacijenti jer je kod njih prisutno zapušenje jednog ili čak sva tri krvna suda više godina. Кlinički centar i članstvo u pomenutom Кlubu pomaže nam da nabavimo materijal za operacije tako da pacijente ništa ne košta ali bi trebalo da se uvede kao standardna procedura. Mogao bi КC i da prihoduje ukoliko bi nam se omogućilo da operišemo strane državljane jer je cena ove operacije u svetu od 7 do 12 hiljada evra, navodi Božinović i dodaje da epidemija za sada odlaže ove planove ali da treba razmišljati i o vremenu kada sve ovo prođe.

 

Božinović pojašnjava da se po protokolima pacijenti sa akutnim infarktom srca koji koji su pozitivni ne operišu već da se njihovo stanje sanira lekovima.

 Takva je procedura u celom svetu, operišu se samo ne-kovid pacijenti, kaže on.

Takođe pročitajte

Izbegavajte ovih osam grešaka za mršavljenje pred leto

Svi znamo šta da radimo kako bismo došli u formu. Međutim, većina ljudi sebi postavlja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.