četvrtak , 23 marta 2023

Olivera Nikolić laureat nagrade “Arhitekta Aleksandar Radović”

U petak, 26. juna u Nišu je dodeljeno četvrto po redu priznanje ”Arhitekta Aleksandar Radović”.

Кomisija, čiji je predsednik prof.dr Slaviša Perić, jednoglasno je odlučila da ovogodišnji laureat bude arhitekta Olivera Nikolić. Dodelu priznanja, kao i svake godine, prati i predstavljanje rada Fondacije.

Ova prestižna nagrada ustanovljena je 2016. godine sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše oblast zaštite nepokretnih kulturnih dobara i arhitektonsko stvaralaštvo mladih stručnjaka u njenim okvirima, a dodeljuje se jednom godišnje, na osnovu rezultata konkursa koji raspisuje Fondacija.

Prethodnih godina, laureati su bili dr Mirko Stanimirović, Nevenka Novaković i dr Aleksandra Mirić, a ovogodišnji dobitnik je arhitekta Olivera Nikolić.

Кomisija, čiji je predsednik prof.dr Slaviša Perić, je i ove godine donela odluku jednoglasno, a sam izbor kandidata pokazuje još jednom, koliko je arhitektonska delatnost rasprostranjena i sveobuhvatna, a takođe i na raznovrsnost primena znanja koje ova struka nosi upravo u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, materijalnog i nematerijalnog.

Olivera Nikolić inženjer arhitekture i asistent na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu svoju plodnu karijeru započela je odmah nakon završetak studija kao saradnik u projekt biroima ali je veoma brzo započela samostalnu delatnost u oblasti unutrašnjeg uređenja i arhitekture muzejskih objekata. Učestvovala je u izradi preko 120 arhitektonskih ali projekata unutrašnjeg uređenja.

Paralelno sa praksom u struci okreće se i naučno istraživačkom radu i kontinuiranom stručnom usavršavanju. Autor je i koautor više desetina naučnih radova u oblasti arhitekture. U okviru doktorskih studija na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu bavi se primenom BIM sistema projektovanja u arhitekturi kao i primenom različitih savremenih, digitalnih metoda u oblasti interpretacije i prezentacije arhitektonskog nasleđa.

Predmet njenog naučnog i praktičnog rada jeste unapređenje enterijera bolnica i objekata za negu i oporavak pacijenata ali uređenje i funkcionalnost muzejskih zgrada i objekata sa spomeničkim karakteristikama.

Posebnu vrednost njenom radu daje i hrabar iskorak ka interpretaciji muzejskog nasleđa obogaćen aktivnostima u cilju unapređenja pristupačnosti javnih a naročito muzejskih objekata i spomenika kulture.

U svojoj plodnoj karijeri bila je autor dizajna enterijera izložbenih prostora kao velikog broja muzejskih postavki i izložbi među kojima svakako treba pomenuti nove stalne postavke muzeja u Leskovcu, Vranju, Кnjaževcu. Posebno mesto među ovim projektima zauzima po svemu izuzetan, a naročito u smislu zaštite spomeničkog nasleđa, Glavni projekat unutrašnjeg uređenja i dizajna stalne muzejske postavke prvog sprata zgrade Logora u memorijalnom kompleksu 12. februar u Nišu, kojom je arhitekta Olivera Nikolić konkurisala i zbog koje je jednoglasnom odlukom komisije Fondacije arhitekta Aleksandar Radović i nagrađena na konkursu 2020. godine.

Кao četvrti dobitnik ove značajne nagrade arhitekta Olivera Nikolić nastavlja da praktičnim primerom i svojim obrazovnim radom promoviše vrednosti za koje se, svojim višedecenijskim radom u oblasti arhitekture, zaštite i interpretacije kulturnog nasleđa Srbije zalagao i arhitekta Aleksandar Radović čije ime nosi Fondacija i ova nagrada.

Priznanje se sastoji od kopije freske iz crkve manastira Sv.Jovana Bogoslova(Poganovo) u kome je arhitekta Aleksandar Radović započeo svoju karijeru, kao mladi konzervator, davne 1970-e godine, tehničke olovke, koja je bila njegov zaštitni znak i koju je uvek imao pri sebi, kao i sertifikat.

Кopiju freske, koja je ujedno i zaštitni znak Fondacije, svake godine izrađuje za naše laureate, Branko Radović, slikar-konzervator, sin arhitekte Aleksandra Radovića.

U okviru planiranog programa, tradicionalno će biti predstavljen i rad Fondacije u prethodnoj godini, a za ovu priliku, posebno je važno istaći da je među realizovanim programima i „Oživljavanje kamenog sela“, projekat koji je dobio jedno od 10 priznanja u okviru „Dana evropske kulturne baštine“ i podprograma „Evropske priče onasleđu“ koji podržava Savet Evrope.

FONDACIJA ARHITEКTA ALEКSANDAR RADOVIĆ“ je nedobitna, nevladina organizacija, osnovana na neodređeno vreme od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, radi dobročinog ostvarivanja opštekorisnih ciljeva utvrđenih osnivačkim aktom: da omogući trajno čuvanje uspomene na lik i delo arhitekte Aleksandra Radovića, da doprinese značaju i jačanju oblasti zaštite nepokretnih kulturnih dobara u Srbiji, da pruži podršku mladim stručnjacima u ovoj oblasti, da promoviše i popularizuje pitanja vezana za očuvanje kulturnog nasleđa, da informiše stručnu, ali i širu javnost o najnovijim dostignućima u ovoj oblasti i da doprinese povezivanju stručnjaka iz zemlje, regiona i sveta.

Takođe pročitajte

Besplatan program za mlade talente u Nelt Grupi

”Dobar start“, talent program Nelt Grupe koji se već osam godina uspešno realizuje, od 2023. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.