petak , 12 avgusta 2022
Olga Nešić

Olga Nešić – Poklon kao zahvalnost vlasotinačkoj biblioteci

Olga Nešić, 98-godišnja ćerka hidroinženjera Milana Nešića, koji je Vlasotinčanima najpoznatiji po tome što je projektovao kej na Vlasini, poklonila je biblioteci „Desanka Maksimović“ 200 knjiga iz lične biblioteke, kao zahvalnost za sećanje koje Vlasotinčani neguju na njenog oca.

Bista Milanu Nešiću podignuta je pre osam godina na početku keja, koji nosi njegovo ime, ali se je postament urušio, nakon čega je spomenik obnovljen prošle godine, na 50.godišnjicu Nešićeve smrti.

Milan Nešić je bio hidroinženjer, gradonačelnik Beograda, profesor i dekan Tehničkog fakulteta u Beogradu, graditelj keja na Vlasini, nadzorni organ gradnje brane na Vlasinskom jezeru…jednom rečju čovek na čiji su lik i delo Vlasotinčani veoma ponosni.

Milan Nešić i njegove dve sestre živeli su u Vlasotincu jer je njihov otac, inače rodom iz Zaječara, bio postavljen za sreskog načelnika. Sestre su i kasnije ostale da žive u varoši na Vlasini, a Milan je kao student otišao u Beograd i tamo ostao.

Članovi porodice, ali i svi koji su ga poznavali, kažu da je leta provodio u Vlasotincu, gde je voleo da peca ribu i rakove u Vlasini.
Кnjige, koje je njegova ćerka Olga poklonila vlasotinačkoj biblioteci već su popisane, obrađene i nalaze se na policama.

Gospođa Olga nije prekidala svoje veze sa Vlasotincem i ovo je jedan od načina da održi vezu sa mestom koje je njen otac toliko voleo – dodaje direktor biblioteke Srba Takić.

Takođe pročitajte

Beti Đorđević u Gradskoj kući uručena nagrada za životno delo

Refren pesme “Počnimo ljubav ispočetka” orio se Gradskom kućom nakon što je džez i soul …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.