Održan prvi „Festival meda“ u Medveđi

Festival meda koji je održan juče u prepunoj Sportskoj hali u Medveđi, organizovan je u okviru projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa udruženjem pčelara “Apis” i opštinom Medveđa, kao partnerom na projektu.

Učešće na festivalu uzelo je preko 40 izlagača, koji su imali priliku da predstave i promovišu raznovrsne pčelinje proizvode, inovacije u pčelarskoj opremi kao i kozmetiku i preparate na bazi pčelinjih proizvoda. Posetioci su, sa druge strane, pored svih vrsta meda, mogli da probaju i crni med koji je specifičan za teritoriju opštine Medveđa.

Manifestaciju su otvorili predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić i Aleksandar Bec, kao vođa projekta Podsticanje zapošljavanja mladih. Pored njih su se u oficijelnom delu festivala, prisutnima obratili i regionalni koordinator HELP-a, gospodin Klaus Mok, predsednik Saveza pčelarskih organizacženja pis uiija Srbije (SPOS) gospodin Rodoljub Živadinović, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Leskovac, gospodin Nenad Stefanović, i predsednik udruženja pčelara “Apis” gospodin Miloš Jović.

This slideshow requires JavaScript.

Pored izložbenog i prodajnog dela na festivalu su bila održana i dva stručna predavanja koja su realizovana od strane Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Na Festivalu meda postavljena je i izložba slika “Pčela na cvetu”, autora i pčelara iz Leskovca, Zorana Markovića, a propraćen je i kroz tematske radionice predškolske ustanove “Mladost” iz Medveđe i umetničkim delima dece školskog uzrasta.

Značajnu pomoć mladim pčelarima da otpočnu i unaprede svoj biznis, udruženje „Apis“ dobilo je kroz donaciju opreme od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, čime su se stvarili preduslovi da mladi ostanu na ovim prostorima, i obezbede sebi i svojim porodicama sigurnu egzistenciju. Podršku mladim pčelarima i pčelarkama pružila je i lokalna samouprava, obezbedivši prostorije u kojima se organizuju predavanja i edukacije iz oblasti pčelarstva, koja su neophodna za dalje unapređenje rada. Na nama u lokalnoj samoupravi je da stvorimo što je moguće povoljnije uslove za poslovanje naših sugrađana, u čemu nam veliku pomoć daju ljudi iz organizacije GIZ ovakvim projektima kako bi mali proizvođači stvorili osnovu za sigurniju budućnost. “ istakao je predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić.

On je dodao da opština Medveđa svoju šansu za razvoj vidi kroz pomoć poljoprivrednim proizvođačima, jer postoje prirodni resursi za razvoj pčelarstva, stočarstva, voćarstva i treba ih iskoristiti kao prednost ovog kraja.

Festival meda je bio san pčelarskog udruženja Apis i on je ostvaren” izjavio je predsednik udruženja Miloš Jović. Danica Belić iz projektnog tima “Podrška zapošljavanja mladih” je istakla da je ovo samo prvi korak kojim se podržava organizovanje mladih u udruženja, a da konkretni cilj jeste brendiranje meda, čime bi se postigla ekonomska efikasnost u poslovanju, odnosno prodaja meda, a ukoliko je moguće i izvoz.
Festival meda u Medveđi prvi put je organizovan u ovakvoj formi, ne samo u Medveđi već i na teritoriji Jablaničkog okruga.

Takođe pročitajte

WIZZ AIR – Fiksnih 9 evra za različite proizvode i usluge. Važi i za postojeće rezervacije!

Spremite se da svoje iskustvo putovanja uzdignete do neslućenih visina uz naše neverovatno prolećno čišćenje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.