Održan bazar “Kretanjem do zdravlja”

Pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“, a sa željom da se skrene pažnja javnosti na prevenciju, vlasotinački Dom zdravlja organizovao je bazar zdravlja na platou ispred zgrade opštine.

U maju se obeležavaju važni datumi vezani za zaštitu zdravlja, kažu u ovoj ustanovi i podsećaju da je 10. maj Svetski dan fizičke aktivnosti, 20. maj je Dan zdravih gradova, a 31. maj je Svetski dan bez duvanskog dima. Zainteresovani građani su mogli da provere krvni pritisak, da obave konsultacije i dobiju odgovore u neposrednom kontaktu sa zdravstvenim radnicima.

“Cilj naše današnje akcije je promocija zdravih stilova života, značaja fizičke aktivnosti, ukazivanja na brojne faktore rizika vezane pre svega za kardiovaskulane, maligne i bolesti lokomotornog sistema, dijabetesa i drugih. Redovna umerena fizička aktivnost, kao što je hodanje ili vožnja bicikla, smanjuje rizik od navedenih bolesti, čini da se osećamo dobro, doprinosi boljem mentalnom stanju, unapređuje rast i razvoj mladih, povećava samopouzdanje i samopoštovanje, stvara osećaj pripadnosti zajedinici. Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, odrasli bi trebalo da upražnjavaju najmanje 150 minuta umerene ili 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno, dok je deci potrebno najmanje 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno – rekla je dr Violeta Petrović, specijalista opšte medicine.
Tokom bazara zdravlja deljeni su i flajeri sa korisnim savetima, u skladu sa preporukama SZO.

Takođe pročitajte

Filmska revija “Euro Fest for Kids” od 4. do 7. februara u Beogradu, Gornjem Milanovcu i Leskovcu

Prva filmska revija Euro Fest for Kids u organizaciji Mreže bioskopa koju čine Kulturni centar Gornji Milanovac, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.