petak , 4 decembra 2020

Odabrano sa Berlinala na osmom Gete FEST-u

Osmi po redu Gete FEST, održaće se u bioskopu Cineplexx Niš u periodu od 24. do 29. oktobra.

Ovogodišnja selekcija nudi izbor od 10 filmova sa Berlinala kroz koje se prožima tema krize u političkom, socijalnom, klimatskom/nuklearnom, ekonomskom, egzistencijalnom, emotivnom i stvaralačkom smislu. Po starom dobrom običaju na festival dovodimo kako debitantska ostvarenja tako i velikane nemačke kinematografje. Karte su u prodaji po ceni od 150 dinara.

This slideshow requires JavaScript.

Festival počinje komedijom ,,25km/h” koja probija žanrovske klišee, iznenađuje scenama i neobično ozbiljnim razmatranjem tema o životu smeštenom u kolorit Švarcvalda. Narednog dana, očekuju nas filmovi ,,Samo obična žena” zasnovan na istinitoj priči koja se dogodila 2005. Godine u Nemačkoj, o devojci koju su ubila njena braća i ,,System crasher” dobitnik Nagrade Srebrni medved i kandidat za nagradu Oskar, koji nam donosi priču  o devetogodišnja Beni koja s neobuzdanom energijom traga za ljubavlju, bacajući u očaj sve oko sebe. Slede filmovi ,,Melanholična devojka” i ,,Gunderman” dobitnik Nemačke flmska nagrade 2019. u šest kategorija: najbolji igrani flm, najbolja režija, najbolji scenario, najbolja glavna muška uloga, najbolja scenografja i najbolji kostim.

Film ,,Lara” donosi nam priču o Lari koja na svoj šezdeseti rođendan treba da prisustvuje najvažnijem koncertu svog sina, profesionalnog pijaniste, ali nikako ne uspeva da stupi u kontakt sa njim. Ovaj film je nemačka institucija za ocenjivanje filmova i medija ocenila kao „naročito vredan”. Film ,,Golman Trautman” je istinita priča o nemačkom fudbaleru Bernu Trautmanu, koji tokom Drugog svetskog rata dospeva u britansko zarobljeništvo. Dobitnik je Bavarske filmske nagrade u kategoriji produkcije. Film ,,Bio sam kod kuće” dobitnik je nagrade Srebrni medved na ovogodišnjem Berlinalu, za najbolju režiju. Sledi film ,,Atlas” koji nam donasi priču o porodičnim odnosima u krajnje opasnim okolnostima.

Posledenjeg dana festivala biće prikazan film ,,Vakersdorf” koji je dobitnik Nemačke flmske nagrade 2019. u kategoriji najbolja flmska muzika a od strane Nemačke institucije za ocenjivanje flmova imedija ocenjen kao „naročito vredan“.
Sve projekcije filmova u okviru GETE FEST-a, biće održane u bioskopu Cineplexx Niš u Stop Shop ritejl
parku u periodu od 24. do 29. oktobra, u sali 5.

U nastavku pogledajte program festivala.

Četvrtak, 24. 10. otvaranje
25 km/h – 20h
Petak, 25.10.
Samo obična žena – 19h
System Crasher – 21h
Subota, 26.10.
Melanholična devojka – 19h
Gunderman – 21h
Nedelja, 27.10.
Lara – 19h
Golman Trautman – 21h
Ponedeljak, 28.10.
Bio sam kod kuće – 19h
Atlas – 21h
Utorak, 29.19. zatvaranje
Vakersdorf – 20h

Takođe pročitajte

Prva čitajuća proba za predstavu “Lice”

Juče je sa početkom u 11 časova, održana prva čitajuća proba za predstavu “Lice”, po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.