Od leskovačkog do bugarsko-srpskog gurmanskog voza

Pominjanje „leskovačkog voza“ kod pravih gurmana izaziva nostalgiju i nadržaj čula ukusa i organa varenja jer je to nešto najbolje što južnjačka kuhinja može da ponudi. Sada se ide korak dalje, ovaj gurmanluk ali i komšijski „neolitski hleb“ iz Bugarske biće zaštićeni kao „trade mark“.

­

rostiljijada leskovacNije pljeskavica sve što zamiriše na ćumur i ne može roštiljdžija biti neko ko ne ume da oblikuje pljeskavicu. Ćevapi su već umetnost za koju treba talenat, „ruka“ što bi rekli Leskovčani, i puno vežbe. Ova „pravila“ su prestala da važe ali upravo zbog te nonšalantnosti pravi „leskovački“ roštilj gubi na značaju. Da bi se igralo pošteno i da bi se znalo ko prodaje pravi roštilj moraju se znati pravila igre. Tome teži projekat Regionalne privredne komore Leskovac (RPKL), pod nazivom „Bugarsko srpski gurmanski voz“ (Bulgaran Serbian GourmeTrain). Projekat je dobio „zeleno“ svetlo jer je ocenjen je kao jedan od najboljih na osnovu evaluacije predloga projekata predatih u okviru Prvog poziva INTERREG – IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska Srbija.

goran jovic regionalna privrena komora leskovacLider projekta je Regionalna privredna komora Leskovac, partner sa srpske strane je Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac, dok su partneri sa bugarske strane Privredna komora Vratsa i Strukovna škola „Aleko Konstantinov“ Mezdra.

„Ukupna vrednost predloga projekta je oko 170 hiljada evra. Potpisivanje ugovora i početak realizacije projekta se očekuje septembra  a predviđeno je da traje 18 meseci, upućuje nas Goran Jović, predsednik leskovačke Privredne komore koji ističe da je ovaj projekta veoma kompleksan i da će biti od značaja za ugostitelje i turističke radnike.rostilj leskovac

Naime, leskovačko roštilj meso je svojevremeno zaštićeno ali to nije dovoljno da bi sam roštilj bio leskovački. Moraju se znati pravila kako se pljeskavice obliku, peče i služi. Isto važi i za ćevape i ostale đakonije iz ove omiljene kompozicije.

„Ciljevi projekta su osnivanje bugarsko-srpskog Gastro kluba i registracija međunarodnih Zaštitnih žigova za gastronomske proizvode „Leskovački specijaliteti sa roštilja“ u Srbiji i „neolitskog hleba“ u Bugarskoj. Organizovaćemo i četiri turistička foruma. Međutim, najvažnije je da ćemo nabaviti kuhinjsku opremu za strukovne škole u Bugarskoj i Srbiji. Praktično ćemo školovati kadrove koje će imeti da spremaju ove specijalitete. Moramo obučiti  studente gastronomskih smerova za pripremu tradicionalnih gastronomskih proizvoda Bugarske i Srbije kao i obuka za profesionalne kuvare, zajednički nastupi na sajmovima i manifestacijama, nabraja Jović.

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.