utorak , 19 oktobra 2021
foto Radio Koprijan

Obnavlja se Kurvingrad da bi se zaštitio od divljih kopača

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš raspisao je nabavku radova na konzervaciji, sanaciji i restauraciji srednjovekovnog utvrđenja Korvingrad (Koprijan) u selu Malošište kod Doljevca. Tender traje do 14. oktobra.

Cilj je, kako se navodi u projektnoj dokumentaciji, da se ovo izuzetno značajno kulturno dobro iz 14. veka sačuva od propadanja i prezentuje turistima, s obzirom da ga danas pohode samo retki turisti a mnogo češće divlji kopači koji ga dodatno razgrađuju, piše Ekapija

Neophodna je statička stabilizacija i restauracija nedostajućih zidnih struktura kula nastalih mehaničkom razgradnjom donjih zona iznad temeljnih oslonaca.

Ostaci srednjovekovnog utvrđenja Koprijan nalaze se na vrhu brda koje pripada obroncima planinskog venca Seličevica, desno od putnog pravca Leskovac- Niš i desno od toka Južne Morave. Od centra Niša udaljeno je 12 kilometara, od varošice Doljevac tri. Sa platoa tvrđave pruža se veličanstven pogled na Korvingradski tesnac kroz koji protiče Južna Morava.

Utvrđenje, prema natpisu sa pronađene nadvratne grede, potiče iz 1372.godine. Utvrđeni grad je podigao Nenad, sin kaznaca Bogdana, za vreme vladavine kneza Lazara.

Tvrđava ima izuzetan strateški položaj, kontrolisala je i štitila putni pravac koji je od Niša vodio na jug. Osim spomenutog natpisa, grad se u istorijskim spisima prvi put pominje u žitiju despota Stefana Lazarevića pisanom od strane Konstantina Filozofa.

Nakon dva osvajanja od strane Turaka i ponovnog vraćanja pod kontrolu Srpskih despota, utvrđenje je pod konačnu tursku vlast palo 1451.godine.

Nakon napuštanja od strane Turaka, pa sve do dvadesetih godina 20. veka, ruinirana tvrđava je bila pozajmište tj. majdan kamena za gradnju profanih objekata stanovnika okolnih sela.
Poslednja upotreba utvrđenja u vojne svrhe bila je za vreme Prvog svetskog rata kada ga je zaposela nemačka komanda, nakon čega je najviše stradalo.

Takođe pročitajte

Drugo mesto za publikaciju – „Vinski bal – prvih 60 godina“

Publikacija „Vinski bal – prvih 60 godina“ osvojila je drugo mesto na Međunarodnom takmičenju turističkih …

Jedan komentar

  1. Prelepa lokacija za sve koji vole prirodu i s jedne strane mi je zao kad se u prirodu zadire jer imamo potrebu da sve uredimo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.