Foto: NTP

NTP – od grada eletronike do IT centra

Budući Naučno-tehnološki park (NTP) u Nišu, vredan deset miliona evra, čije je svečano otvaranje najavljeno za kraj aprila – raspisuje javni poziv za prve „stanare“ koji bi čak 14.000 kvadrata trebalo da zaposednu već tokom maja.

Osnivači NTP su Vlada Srbije, lokalna samouprava i Univerzitet u Nišu, kamen temeljac je položen pre dve godine, a direktor Milan Ranđelović kaže da su dobrodošli svi koji žele da razvijaju komercijalnu proizvodnju, uključujući i onu koja nema veze sa IT tehnologijama.

Komercijalna cena po kvadratu će biti od šest do sedam evra, na šta treba dodati porez i zavisne troškove. Za start-ap projekte će početna kirija iznositi samo jedan evro, ali je predviđeno da tokom naredne tri godine, na svakih šest meseci bude uvećavana za isti iznos.

– Zadovoljni smo interesovanjem potencijalnih stanara, počev od onih koji su već prisutni u Nišu, do firmi koje tek planiraju da ovde dođu. Računamo na poznate IT kompanije, ali želimo da motivišemo i one koje se ne bave samo softverima, jer nudimo paket usluga i namenski građeno okruženje u kome će svi moći da se razvijaju na najbolji mogući način – ističe Ranđelović, i navodi da su uz restoran, kafe, teretanu, dovoljan broj mesta za parkiranje, konferencijsku i brojne sale za sastanke, na samo 800 metara od centra Niša, obezbeđene i vrhunske telekomunikacione instalacije.

NTP, saznajemo, neće podržavati projekte čiji je rezultat samo neko naučno dostignuće, osim ako u izgledu nije i proizvod sa kapacitetom za komercijalizaciju na globalnom nivou. Naime, namera je da se u Nišu akumulirana znanja pretoče u konkurentnu robu koja će se proizvoditi u ovdašnjim pogonima, što će značiti i otvaranje novih radnih mesta. Pritom, šansa za rad u vanserijskim uslovima bi trebalo da visokoobrazovane Nišlije odvrati od odlaska iz zemlje.

– U Nišu trenutno postoje „tri sveta“: privreda, Univerzitet i studenti, pa je naša misija da ih povežemo i na najoptimalniji način prevaziđemo inertnost institucija, uz maksimalno korišćenje znanja popriličnog broja profesora i asistenata koji rade na ozbiljnim projektima – zaključuje Ranđelović.

Kao nestranačka ličnost, Ranđelović je u Nišu čitavu deceniju vodio Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj (KLER) i osnovni zadatak mu je bilo privlačenje investitora.

– Potencijali grada su u protekloj deceniji bili zapostavljeni zbog problema primarne nezaposlenosti, pri čemu je više od polovine ljudi bez angažmana činila nekvalifikovana radna snaga. Zato smo tražili takozvane radno intenzivne investitore i spoljnotrgovinski deficit prevazilazili izvoznom orijentacijom. Sada te kompanije zapošljavaju oko 9.000 ljudi, pa možemo da se posvetimo razvoju IT sektora – objašnjava Ranđelović.

 

Izvor: Novosti 

Takođe pročitajte

Kako „rukovati“  Rock ‘n’ Roll u novom romanu Ivana Bajovića Bajke

Sedam godina posle prvenca „Priručnik za Rock ‘n’ Roll“ Ivan Bajović Bajke objavio je drugi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.