Novogodišnji uspon na Trem

Кao i na početku svake godine, Nišlije i planinari iz okolnih mesta svoj prvi uspon, kojim najavljuju uspešnu planinarsku godinu, izvode na Trem (1810 m), najviši vrh Suve planine i to u četvrtak, 2.januar 2020.godine.

Na Trem se penjemo iz pravca Bojaninih voda, dobro poznatom stazom preko Ljubine česme i prevoja Devojački grob, koji razdvaja vrhove Trem i Sokolov kamen.

Okupljanje učesnika je kod planinarskog doma „Studenac“ na Bojaninim vodama (nadmorska visina 864 m) u 9:00 časova.

Na uspon se kreće u 09:15 časova, nakon što se zahvati voda na obližnjem izvoru Bojanine vode. Vreme polaska na uspon određeno je tako da do 9 časova na Bojanine vode pristignu i učesnici koji se opredele da korite sopstveni prevoz, i učesnici koji će koristiti prigradsku autobusku liniju Niš – Gornja Studena. Ovaj autobus polazi sa pomoćne autobuske stanice u 07:00 časova, a usput staje u centru grada, kod osnovne škole „Vožd Кarađorđe“, kod Gradske bolnice, na Trošarini… Кarta do Gornje Studene staje 100 dinara. Autobus stiže u Gornju Studenu u 07:40 časova, te učesnici nešto pre 9 časova, posle 5 km hoda putem, dolaze na Bojanine vode.

Učesnici koji dolaze sopstvenim prevozom, moraju računati da ako na putu ima snega, možda neće moći vozililma da dođu do samog doma „Studenac“. Ukoliko je put čist, bez snega, ovi učesnici vozila mogu ostaviti na parkingu kod doma „Studenac“.

Od Bojaninih voda, najpre se lagano, širokom stazom, penjemo do Ljubine česme (1030 m), odakle staza postaje strmija, naziva se „kraljev put“ i vodi do prevoja Devojački grob (1318 m).

Posle dužeg odmora na prevoju, polazimo na vrh Trem, obeleženom stazom, a na prvenac Suve planine izlazimo između 12:45 i 13:00 časova.

Na vrhu ćemo se odmoriti tridesetak minuta, fotografisati, užinati, i istom stazom se spustiti.

Predviđeno je da se na Bojanine vode vratimo između 16:00 i 16:30 časova, posle čega će dovoljno vremena za silazak do Gornje Studene imati oni učesnici koji se vraćaju za Niš autobusom, koji polazi iz Gornje Studene u 18:00 časova.

Ukupna dužina staze je, za učesnike koji polaze iz Gornje Studene i vraćaju u ovo selo – 24 km, sa visinskom razlikom od 1400 m u usponu i isto toliko u silasku. Razdaljina od Bojaninih voda do Trema i nazad je 14 km, a visinska razlika je 950 metara u usponu i isto toliko pri silasku.

Hrana je iz ranca, vode ima samo na izvoru Bojanine vode, te preporučujemo da učesnici kod sebe imaju najmanje 2 litra vode.

Potrebno je opremiti se za planinarenje u zimskim uslovima i biti spreman za kretanje po snegu, za hladno i vetrovito vreme. Zato treba nositi kvalitetne planinarske cipele, koristiti štapove za hodanje, kamašne, obući se slojevito, nositi kapu i rukavice, naočare za sunce, rezervne čarape, preobuku.

Prijavljivanje nije potrebno, učesnici se okupljaju na Bojaninim vodama.

Takođe pročitajte

Lebane po četvrti put organizuje Miholjske susrete sela

I ove godine opština Lebane je kod Ministarstva za brigu o selu prošla na projektu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.