Foto: TON

Novogodišnji program u Nišu u znaku tradicije, zdravlja i humanosti

Bliži se kraj ove 2020. godine koja će itekako ostati upamćena, pa stoga s pravom verujemo da svi ljudi žele da je što pre isprate.

Kao i svake godine, Turistička organizacija Niš radi na planiranju dočeka, ove godine u novim i izazovnijim uslovima. Novogodišnji dani u Nišu su organizovani na promenadnom principu tako da neće biti okupljanja, a sve preporučene mere zaštite od virusa će se primenjivati kažu iz TON-a.

Promociju „DOČEKAJTE 2021. U NIŠU, CARSKOM GRADU U SRCU BALKANA“ pokrenula je Turistička organizacija Niš.

Uzimajući u obzir brojna ograničenja koja se tiču građana, okupljanja i proslava zanimalo nas je na koji način je to prilagođeno proslavama na otvorenom u gradu.

Organizacija Novogodišnjeg programa je u koordinaciji TON-a u sinergiji sa javnim, obrazovnim I privatnim sektorom: Kabinet Gradonačelnice, Građevinsko arhitektonski fakultet Univerziteta u Nišu, GO Medija, GO Crveni krst; JKP Mediana – Zelenilo, Direkcija za izgradnju grada, Parking servis, PU Niš I Komunalna policija, Udruženja za očuvanje tradicije i kulture Nišavskog okruga. Zbog nepredviđenih okolnosti epidemiološke situacije u gradu i zemlji, sa pripremama programa započeto je pre dve nedelje, uz kontinuirano praćenje preporuka i prilagođavanje programa merama Vlade RS za suzbijanje epidemije COVID-19. – kaže direktorka TON-a Danka Milojković

Kako je turizam svuda u svetu pa i kod nas u značajnoj krizi, da li će i u kojoj meri biti stranih turista u Nišu povodom ovih manifestacija novogodišnjeg karaktera?

Očekuje se dolazak domaćih turista, ali i stranih jer su naše granice otvorene i naša zemlja je preduzela sve mere zaštite.
Očekujemo od aktera u turizmu grada da nastave sa primenom mera, dok neki od hotela u Nišu već poseduju sertifikate o bezbednosti hrane I zdravlja u uslovima epidemije što ih dodatno čini privlačnim za domaće I strane goste.

Broj dolazaka turista u oktobru bio je 35,5% u odnosu na isti mesec prošle godine I to u korist domaćih turista od oko 60%.
Obzirom na situaciju, turista ima, a da Niš postaje turistički atraktivna destinacija u svetu nakon pandemije, ukazuje statistika poznatog američkog časopisa FORBS gde se naš grad našao u 5 najprivlačnijih destinacija. – dodaje Danka Milojković.

PROGRAM

Novogodišnji dani u Nišu počeće 27.decembra na dve lokacije: Niška tvrđavi i Trg kralja Milana.

*DEČIJI NOVOGODIŠNJI GRAD od 27.-31.12 2020. od 12.00-18.00 časova ,u Niškoj tvrđavi, na platou ispred Beogradske kapije, sa animatorima, brvnarama, životinjama. Vožnja Novogodišnjim fijakerom u Niškoj tvrđavi od 12.00-16.00 časova.

*NOVOGODIŠNJA ŠUMA SA BAZAROM RUKOTVORINA NIŠAVSKOG OKRUGA od 27.-31.decembra 2020.godine, od 12.00-18.00 časova, na Trgu Kralja Milana, uz promociju čajeva od lekovitog bilja i šumskih plodova okoline Niša i domaćeg kuvanog vina sa aromatičnim začinima i prigodnu muziku sa razglasa i novogodišnju dekoraciju. Na Novogodišnjem bazaru biće komercijalno ponuđene rukotvorine 12 udruženja sa područja Nišavskog okruga. Pomenuta udruženja (Aktiv žena Niša, Višnja Niš, Etno art Niš, Vilin vez Niš, Majka Nada Niš, Udruženje Niških domaćina i domaćica, Kruna Niška Banja, Milunka Savić Malča, Đerdan Pasjača, Radinost Aleksinac, Gorska vila Svrljig, Žir Doljevac) su partneri Turističke organizacije Niš, sa stalnom izložbom rukotvorina u Turističkom informativnom centru u ul. Obrenovićeva br. 38 u Nišu.

Novogodišnji program je društveno odgovorna aktivnost Grada Niša I TON-a jer će se u Turističkom informativnom centru u Tvrđavi deliti besplatni vaučeri za vožnju fijakerom uz prikupljanje priloga od turista, posetilaca i građana za Udruženje dece obolele od raka NURDOR. Takođe biće postavljena kutija za prikupljanje priloga na Infopultu TON-a na centralnom gradskom trgu tokom podele besplatnog čaja i kuvanog vina.

U januaru 2021.godine, na Trgu kralja Milana, Novogodišnji bazar zameniće  „Ulica starih i umetničkih suvenira Niša i jugoistoka Srbije“ u cilju promocije starih i umetničkih zanata i prodaje suvenira. Ulica suvenira biće dekorisana, zanimljiva za laganu šetnju, fotografisanje i kupovinu.

Turistička organizacija Niš poziva domaće turiste i goste da Novogodišnje praznike provedu u Nišu, gradu meraka, sa oko stotinu kafana, smeštajnim mogućnostima za svaki džep do 5*, sa wellness programom u hotelima, na duhovnim i istorijskim turama po Nišu i okolini, uz obavezan obilazak Kazandžijskog sokačeta, Niške Banje i Vinskog podruma Malča.

Takođe pročitajte

Ladovica u znaku panka – Prvo veče Festivala otvorili gosti iz Severne Makedonije

Gosti iz Skoplja, grupa Posleden udar, otvorila je sinoć 17. Pivski festival u Ladovici. Osim …

Jedan komentar

  1. Hvala na podršci i odličnoj objavi! Zajedno za turisticki atraktivniji i lepsi grad!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.