Novinari i influenseri kao predhodnica Turističkog foruma u Nišu

Niš i njegova okolina imaju potencijal za razvoj turizma i u svetskim okvirima ali je potrebno da se „agresivnije“ putem društvenih mreža nametnu posetiocima, ocenjuju novinari iz cele Srbije koji su danas uoči početka 13.Turističkog foruma obišli selo Sićevo i Nišku Banju.

Niš je do 28.septembra domaćin Turističkog foruma sa više od 250 učesnika iz regiona koji će biti u prilici da se upoznaju sa „svetskim trendovima i izazovima u turizmu, ali i da kroz edukacije, radionice, pažljivo odabrana predavanja razmene iskustva, stavove, ideje, predstave inovativna rešenja s ciljem razvoja turističke usluge i unapređenja turističke ponude Srbije“.

„Imaćemo uzbudljiva tri dana jer nam je stalo da predstavimo učesnicima Foruma lokalitete koje nudi Niš i njegova okolina. Neki od lokaliteta su opšte poznati i popularni a neke tek planiramo da razvijamo i da računamo na njih, kaže Adriana Atanasov, gradska većnica.

Uoči početka Foruma niška Turistička organizacija za novinare i influensere organizovala je posetu konaku Ramonda Serbika u selu Sićevu koje poslednjih godina intezivno radi na promociji vinskog turizma. Oslonac za to meštani vide u dugogodišnjoj tradiciji gajenja vinove loze a sada i pravljenju vina u malim porodičnim vinarijama. Jedan od njih je Žarko Martinović, vlasnik konaka Ramonda Serbika dočekuje goste iz celog sveta i ocenjuje da su prirodne lepote Sićevačke klisure u kombinaciji sa gastronomskim i vinskim turizmom dobitna kombinacija i da su meštani ovog sela to umeli da prepoznaju.

O potencijalima Niške Banje novinarima je govorio predsednik opštine Niške Banje Dušan Živković koji je najavio i otvaranje akva parka i hotela u ovom odmaralištu. Za sada je Institut „Niška Banja“ sa 560 kreveta najozbiljniji smeštajni kapacitet. Šta sve ovaj Institut nudi u oblasti lečenja i preventive predstavili su zaposleni koji su dodali i da su njihovi SPA centri otvoreni za komercijalnu ponudu.

„Niš je južna prestonica srpskog turizma, to je grad sa dušom, grad sevdaha, kulture, grad sa izuzetno lepom okolinom. Danas smo bili u Sićevu, obišao sam zemaljsku kuglu ali u Sićevu nikada nisam bio tako da sam bogatiji za jedno iskustvo. Mnogo je toga dobrog ovde.  Mnogo je ovde učinila priroda a malo su ljudi. Poslednjih decenija ljudi su nekako zatajili. Sve ono što je lepo u Niškoj Banji  iz nekih je proteklih decenija malo toga je novog. Čujem da je najavljen akva park koji nadam se da će privuči hotelijere jer ovde dok ne dođu barem dva dobra hotela sa četiri zvezdice nema govora o nekom ozbiljnijem turizmu. Ne može zdravstvena ustanova da bude okosnica turizma, ocenjuje Đorđe Mihajlović, glavni i odgovorni urednik časopisa „Turistička prizma“ i predsednik Udruženja turističkih novinara Srbije.

Protekla godina se u Srbiji ocenjuje kao „rekordna“ kada su u pitanju rezultati u turizmu a doprinos su dali  influenseri i blogeri koji nesebično rade na promociji ponude ali i neotkrivenih „bisera“.

Niš je jedan od najvažnijih srpskih istorijskih gradova i ima posebno mesta kada je u pitanju celokupna turistička ponuda Srbije. Smatram da ko god do sada nije posetio Niš treba da to učini jer je to stvar opšte kulture. Druga stvar koji želim da naglasim je to da Niš nije samo centar grada i da Niš nije samo grad nego u celokupnu turističku ponudu treba da spada čitava okolina Niša koja je prelepa. Moje preporuke su Sićevačka klisura, Jelašnička klisura, izletište Vidrište, banja Topilo , dosta vidikovaca, Latinska crkva iz vizantijskog perioda, manje popularnih lokacija koje zaslužuju pažnju, preporučuje influenserka Maša Lepšanović (flywithmasha) i dodaje da bi ti sadržaji trebali da budu vidljivi na društvenim mrežama te da zajedno na tome treba da radi Turistička organizacija i lokalni portali i influenseri.

 

 

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici konkursa Oni su heroji 2024.

Na svečanoj dodeli nagrada, u okviru konkursa „Oni su heroji“, predstavljeno je 10 nesebičnih i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.