Novi roman Zorana Davinić – topla priča o teškim vremenima

Posle Srpske književne zadruge u Beogradu svoj novi roman „Kapija za drugi svet“ Zoran Davinić predstavio je i u rodnom Vlasotincu.

„Istinita priča počinje u prvom posleratnom letu, na dan Svetog Jovana, u Vlasotincu, zaboravljenoj varoši na jugu Srbije“, počinje svoj roman u kome je s duhom i humorom, prikazao svet male varoši posle Drugog svetskog rata i to kako priznaje najviše po sopstvenom sećanju, jer se to vreme i podneblje sagledavaju iz perspektive mladog junaka ili deteta.

Glavne ličnosti su dva mlada života, Zorica i Božidar, oboje učenici. Zorica, ćerka emigranta, žandarma Ilije, a Božidar, sin crkvenjaka Nikole. Sve se odvija kroz njihove susrete u školi, u varoši, u crkvi, u igri, kupanju i drugde. Iz njihovih sudbina, kako uočava u prikazu romana prof. dr Dragomir S. Radovanović, „vidi se sva tegobnost tadašnjeg života, koji im je dodatno otežavao žig udaren od aktuelne vlasti, da su retrogradni, jer su deca neprijatelja“.

Na promociji u vlasotincu  govorili su književni kritičar Đorđe J Janic i književnica Suncica Denic koja je istakla da je Vlasotince ovim romanom „dobilo spomenik“.

„Priča je dobila na toplini, mada se opisuju teški dani i sumorne sudbine, jer se priča iz dečije vizure. U romanu nema mržnje ni ostrašćenosti prema ljudima iz komunističke vlasti ali je tačno prikazana atmosfera u varoši u vreme uspostavljanja nove vlasti. Dve sudbine, dva različita životna puta Davinićevih junaka on lucidno poredi sa stradalnicima iz Biblije. Jedno stradanje biva na kraju nagrađeno uspehom, drugi lik je žrtva  do kraja, krivicem je dodatno otežavao žig udaren od aktuelne vlasti da su retrogradni jer su deca neprijatelja, naveo je Janjić.

Davinić je poznat vlasotinački advokat ali je  pisac, TV autor, humorist i satiričar.

Ovaj sadržaj je deo projekat koji je sufininsirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Izložba Dragana Momčilovića u Oficirskom domu povodom pet decenija umetničkog stvaranja

U Galeriji u Oficirskom domu u četvrtak, 25.aprila  u 19 časova biće otvorena retrospektivna Izložba …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.