sreda , 27 maja 2020

“Novac je važan, ali ne i najvažniji”

“Ovde mi je lepše, ovim jednostavnim rečima je mladi lekar Dalibor Stojanović iz Vlasotinca opisao zašto je odustao od lekarske karijere u Lajpcigu.

Mladi lekar Dalibor Stojanović danas radi u Službi hitne medicinske pomoći u Vlasotincu, po projektu koji finasira lokalna samouprava i po kome je zaposleno 14 lekara i 14 medicinskih sestara i tehničara.

Od ostalih se razlikuje po tome što je pre dve godine odustao od sigurnog posla lekara sa specijalizacijom u Nemačkoj i vratio se u Srbiju. Upisao je volontersku specijalizaciju i danas živi i radi na relaciji Niš – Vlasotince.

“Moja želja je bila da znanje koje sam stekao prilikom školovanja primenim u lečenju bolesnika u našoj zemlji i da na taj način dam svoj profesionalni doprinos. Ovde mi je lepše. Sebe u tom procesu rada vidim u zemlji u kojoj sam odrastao – kaže mladi lekar.

Na pitanje šta su, po njemu, prednosti, a šta mane odlaska u drugu zemlju, kaže:

Trebalo bi da se vodi računa o mnogim stvarima, profesionalna afirmacija jeste najbitnija, novac je važan, ali je najbolje tamo gde se najbolje osećate.

Direktor vlasotinačkog Doma zdravlja Milena Stanković Mitrović kaže da su se pozdravili kad je polazio, ali da je nagovestio da će se možda vratiti, iako je u Lajpcig krenuo da potpiše ugovor i imao podršku sestre farmaceuta i zeta anesteziologa, koji tamo rade.

Posle tri nedelje, javio je da se vraća– dodaje direktorka Mitrović.

Inače, Dalibor Stojanović, nakon završetka studija na kojima je tri godine bio student sa najboljim prosekom, radio je u Nišu, Kučevu i Požarevcu, na zamenama. Opštine Vlasotince i Crna Trava projektnim finansiranjem obezbeđuju sredstva za rad mediicnskog osoblja, nastojeći da razuđenu teritoriju „pokriju“ neophodnim zdravstvenim uslugama.

“Naša opština ima potrebu za većim brojem lekara nego što je Ministarstvo zdravlja predvidelo i odlučili smo da putem projekta finansiramo te usluge. Povratak ovog mladog čoveka pokazuje da je Vlasotince mesto u kome mladi ljudi mogu da pronađu svoje mesto i obezbede egzistenciju za sebe i svoju porodicu – kaže predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović. Zbog udaljenosti Vlasotinca od Opšte bolnice Leskovac nepunih 20 km, ovdašnjem Domu zdravlja ukinuta je specijalistička služba, iako su pojedina sela vlasotinačke opštine udaljena od te bolnice po 40 i više kilometara, podseća direktora Mitrović.

Takođe pročitajte

Konkurs jednokratnih novčanih nagrada za učenike, studente i mlade talente

Opština Vlasotince raspisala je Konkurs za dodelu jednokratnih novčanih nagrada najboljim učenicima, studentima i mladim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.