sreda , 26 januara 2022

Nova postavka na Muzejskom trgu u Leskovcu

Bugarska opština Botevgrad u saradnji sa Narodnim muzejem u Leskovcu dobiće podršku od strane Evropske unije za zajednički projekat pod nazivom “Heterotopija”.

Evropska unija će iz svog IPA programa podržati sa 550.000 evra, a gotovo polovina ovog iznosa – koliko će pripasti lokalnoj samoupravi u Leskovcu – biće upotrebljena za instaliranje svojevrsnog lapidarijuma.

Očekuje se formiranje svojevrsnog muzejskog trga na novouređenom platou ispred pomenute leskovačke ustanove kulture, a muzejski trg će sadržati petnaestak kamenih eksponata sa postamentima. Biće ispoštovana sva muzeološka pravila, što podrazumeva da će neki od njih biti zaštićeni staklom – sa posebnim osvetljenjem i video-nadzorom.

“Artefakti stari više stotina godina će dočarati istoriju ovog kraja dugu čak osam milenijuma i to će biti prvi put da stalnom postavkom izlazimo iz svoje zgrade. Zarad interaktivnosti, planirane su i legende za slabovide, a to što ćemo u okviru ovog projekta dobiti još pokretne police, vitrine i panoe će nam omogućiti da na trgu prikažemo i neke druge, nove izložbe, te organizujemo radionice za decu, predavanja, koncerte, promocije, 3D projekcije…” – ističe direktor Narodnog muzeja u Leskovcu Mira Ninošević, ponosna na to što konačno kreću u susret sugrađanima, pa i bukvalno izlaze na ulice.

Projektom su predviđeni i rekonstrukcija ulaznog hola, formiranje informacionog centra i suvenirnice, pa će ova ustanova, uz određene adaptacije, postati dostupna i osobama sa invaliditetom.

 

Foto: Igor Mitić

Takođe pročitajte

Prednosti kupovine nekretnine preko agencije

Ako razmišljate o kupovini stana ili kuće, sigurno ste se zapitali da li možete kroz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.