Nova oprema u vlasotinačkom Domu zdravlja

Vlasotinački Dom zdravlja dobio je novi biohemijski analizator koji radi 400 analiza na sat, čime će se smanjiti čekanje pacijenata na rezultate iz laboratorije.

„Prethodni aparat star je 15 godina I četso se kvario. U takvim situacijama morali smo da sašljemo pacijente u Leskovac, ali zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnom samoupravom, uspeli smo da nabavimo novi biohemijski analizator koji, u slučaju epidemija, može  da radi i 600 analiza na sat, kaže direktor Doma zdravlja Vlasotince Milena Stanković Mitrović.

20161104_095508Aparat je vradan 3,5 miliona dinara, a uz njega su stigli I dejonizator i kompjuterska oprema. Laboratorijski pregledi se zakazuju, ali u vlasotinačkom Domu zdravlja kažu da ne vraćaju ni one koji dođu bez zakazanog pregleda, pogotovo ne meštane udaljenih seoskih područja. Dnevno, u proseku, oko 100 pacijenata dobije laboratporijski nalaz, inače neophodan u dijagnostici.

„Svesni smo činjenice da je Vlasotince vrlo razuđena opština i  ulažemo maksimalne napore da se pruži zdravstvena zaštita svim stanovnicima. Opština pomaže ovaj segment mnogo više nego slične opštine u Srbiji, što pokazuje I zvanična statistika. Trudićemo se da nabavkom dodatnih aparata zaokružimo neke dijagnostičke celine u Domu zdravlja, kaže predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

Inače, Dom zdravlja u Vlasotincu posetio je, za vreme boravka republičke Vlade u Nišu, I ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Obišao je celu ustanovu, obećao je ultrazvučni aparat, posle dva dana su nas kontaktirali iz ministarstva I odmah smo poslali potrebnu dokumentaciju, tako da se na nadamo da će obećanje biti ispunjeno. Za sledeću godinu obećao nam je digitalizaciju rentgena. Zamerio nam je stanje toaleta, dao nam je rok od mesec dana da ih sredimo I majstori od juče rade na tome, kaže direktorka Stanković- Mitrović.

Vlasotinački Dom zdravlja dobio je preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima 25 miliona dinara kojima će biti zamenjena spoljna stolarija I urađena fasada na ovoj ustanovi. Tender za ove poslove je u toku.

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.