Nova metoda ugradnje katetera bubrežnim bolesnicima na dijalizi

Svih 48 aparata za dijalizu na Klinici za nefrologiju niškog Kliničkog centra do kraja ovog meseca biće zamenjeni novim zahvaljujući donatorima.Na konferenciji za novinare predstvaljena je i nova, savrmena metoda ugradnje katetera za pacijente koji se dijaliziraju.
Oko 300 stotine pacijenata iz Niša i još 130 sa čitavog juga Srbije upućeno je na dijalizu u niškom Kliničkom centru. Reč je onima koji primaju hemodijalizu ali i pacijenti koji se dijaliziraju preko trbušne maramice. Za sve njih dobra vest je što će se ubuduće lečiti na novim aparatima ali i što su lekari sa pomenute Klinike i Centra za minimalno invazivnu dijagnostiku uveli novu metodu ugradnje katetera. Kako pojašnjavaju lekari Veroljub Pejčić i Slobodan Jovović reč je laparoskopskoj tehnici koja podrazumeva mali rez i brži oporavak. Procedura koja treba da postane standardna već je obavljena kod dvojice pacijenata.

Laparoskopska tehnika ima bolje jednogodišnje preživljavanje katetera što je od bitnog kliničkog značaja. Nije potrebna dodatna oprema već samo spremnost lekara da joj se posvete, pojašnjava dr Jovović koji je zajedno sa kolegom Aleksandrom Pavlovićem usavršavao ovu tehniku u Austiji pa će niški KC biti jedini u Srbiji gde će ova procedura biti standarna.
Direktorka Klinike za nefrologiju Branka Mitić zahvalila se kolegama hirurzima što su prpeoznali probleme i potrebe bubrežnih bolesnika.
Gubitak bubrežne funkcije dovodi do dijalize koja omogućava preživljavanje do transplatacije koja je neizvesna. Zato je važno da pacijeni imaju katetere koji mogu da speče komplikacije, kaže doktorka i dodaje da se povećava broj bubrežnih pacijenata.

Direktor KC Zoran Radovanović kaže da svaki aparat za dijalizu ima rok trajanja i da je to nekih 20 hiljada radnih sati dok na Klinici imaju i aparate koji su već odradili 50 hiljada sati.
„Zato uvek sugerišem farmaceutskim kompanijama da doktorima ne plaćaju simpozijume i ekskurzije već da novac usmere na nabavku opreme koja će spašavati živote, kaže Radovanović.

Takođe pročitajte

Diskus hernija – šta kad leđa jako zabole?

Naizgled bezazlen bol u predelu leđa, otežano kretanje i iznenadna nemogućnost da se savijete mogu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.