ponedeljak , 13 jula 2020

Nova genetska laboratorija “Douglas Meriwether Dold” na Klinici za kardiohirurgiju

Na Klinici za kardiohirurgiju KC Niš sutra će biti otvorena nova genetska laboratorija  koja će nositi naziv američkog šefa Crvenog krsta tokom Prvog svetskog rada Douglasa Meriwethera Dolda.

Laboratoriju će otvoriti  ambasador SAD u Srbiji gospodin Anthony Godfrey.

Evropska Komanda vojske SAD donirala je aparat Real Time PCR najnovije generacije za ovu laboratoriju. Ovaj aparat koristi se za sva genetska ispitivanja i njime će se moći dijagnostikovati svi urođeni poremećaji kao na primer urođene trombofilije (sklonost ka trombozama) ali i kompletna genetska tipizacija svih karcinoma. Na ovaj način omogućiće se preciznije i efikasnije lečenje bolesnika a ukupna vrednost donacije je oko 100 000 evra.

Laboratorija je dobila naziv po Amerikancu Douglas M. Doldu koji je tokom I svetskog rata boravio u Srbiji kao šef američke misije Crvenog Krsta. Dold je bio student završne godine medicine na Kolumbija Univerzitetu. U najtežim trenucima raspada srpske Države i povlačenja srpske vojske 1915.g. Dold je sprečio stradanje civila i rušenje grada Niša hrabrom intervencijom kod bugarske vojske kada je zapretio reakcijom (tada neutralne) Amerike ukoliko se zlodela počine. Nakon toga, priključio se lečenju srpske vojske i naroda. Glavna pošast bio je pegavi tifus koji je odnosio na desetine hiljade života. Za lečenje je koristio poseban prašak za trebljenje vaši koji je stizao iz Amerike. Nakon prevelike i prekomerne izloženosti prahu, lečeći srpski narod, zbog agresivnog delovanja praha Dold je oslepeo.

Takođe pročitajte

Milion evra od EU delatnicima u oblasti turizma u istočnoj Srbiji

Pandemija virusa COVID-19 ima jak uticaj na sve turističke aktivnosti kako u Srbiji, tako i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.