NOĆ MUZEJA u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti (GSLU)

Galerija savremene likovne umetnosti i ove godine pridružila se manifestaciji MUZEJI za 10, koja se u 54 grada i na 159 lokacija održava od 14.do 20.maja.

Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji, jedinstvana u Evropi, koja se ove godine održava osmi put, sa namerom da se tokom 7 dana muzejskih i galerijskih programa obeleže tri važna datuma – Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja. Ovogodišnji slogan manifestacije MOĆ MUZEJA bio je inspiracija da tim GSLU Niš kreira bogat i raznovrstan program.

U subotu 14.maja izložbeni prostori Oficirski dom, Paviljon u Tvrđavi Salon 77 biće otvoreni za posetioce od 18- 24 sata.

U Paviljonu u Tvrđavi 14.maja u 19 sati biće svečano otvorena izložba Grafička radionica Sićevo , na kojoj će biti izloženi radovi jedanaestoro umetnika dva saziva: Gabrijela Bulatović, Adam Pantić, Ivana Stanković, Filip Misita, Alberto Baleti (saziv 2019), Marija Curk, Franc Curk, Irena Ranđel, Nikola Velicki, Nenad Zeljić, Vesna Pavlović Pažđerski (saziv 2021). U 21 sat u Paviljonu će studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, klasa prof. Marije Rajković , Lazar Mutavdžić, Tijana Filipović , Tadija Mutavdžića i Luka Ilić uz saradnju klavirskog umetničkog saradnika Senke Simonović prirediti Veče virtuoznih dela za solo violinu i klavir.

U Salonu 77 publika će od 18-24 sata moći da poseti izložbu skulptura Marka Vućkovića, a u 18 sati planiran je nastup učenika Muzičke škole Niš: Đorđe Filipović, saksofon, Melanija Rakić, oboa, Lena Stanković i Lola Veljković, klavir, Marica Stanković, violina, Andrej Paunović, gitara, Luka Savić i Bogdan Mladenović, harmonika.

U Oficirskom domu ljubitelji umetnosti će tokom Evropske noći muzeja biti u prilici da vide retrospektivnu izložbu slika Dragana Kostića, a u 20 sati u okviru muzičkog programa nastupiće studenti gitare Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, u klasi profesora Miloša Janjića: Melanija Stanković, Aleksandar Krstić, Damjan Stanković, Damir Blagojević i Aleksandra Avramović.

Tokom nacionalne nedelje muzeja od 15-20.maja izložbeni prostori GSLU biće otvoreni od 12-18 sati , a 18.maja, kada se obeležava Međunarodni dan muzeja, u 19 sati svečano će biti otvorena izložba slika novosadskog umetnika Tadije Jančića.

Posete galerijskim prostorima su besplatne.

Takođe pročitajte

„Jablanički slavuji“ osvojili prvo mesto u Beogradu

Jablanički slavuji osvojili su prvu nagradu na internacionalnom etno takmičenju „Donne in musica“ u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.