Noć istraživača po sedmi put u 12 gradova

Sedma Noć istraživača u Srbiji održaće se u petak, 30. septembra u dvanaest gradova širom zemlje, ove godine pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži“.

Noc istrazivaca 2015U više od 250 gradova održaće se 11. Evropska Noći istraživača, manifestacije koja ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje.

U prošlogodišnjoj, jubilarnoj, desetoj Noći istraživača učestvovao je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.

Noć istraživača u Srbiji održaće se u čak 12 gradova: Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Pančevu, Šapcu i Subotici a ulaz na sve događaje biće besplatan.

“Cilj Noći istraživača je da promoviše naučnu karijeru kao izbor mladih i neopredeljenih. Školarci, kao ciljna grupa, bilo osnovci ili srednjoškolci, su oni kojima treba da skrenemo pažnju na značaj nauke, a istovremeno da im pokažemo koliko je nauka zabavan i kreativan posao. Iako smo odavno prevazišli stereotipe o naučnicima u filmovima, u stvarnom svetu stereotipi i dalje postoje i krajnje je vreme da ih se rešimo. Iz tog razloga pokušavamo da na svakoj manifestaciji Noći istraživača, sem istraživanja i profesionalnog života, pokažemo hobije i druga interesovanja naučnika iz privatnog života”, objasnila je dr Tanja Adnađević, naučna saradnica Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i koordinatorka Noći istraživača.Noc istrazivaca 2015 2

Migracijama će se, poslednjeg petka u septembru od 17 do 22 časa, baviti program Noći istraživača u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Požarevcu, Inđiji i Petnici.

U Beogradu istraživači će dočekati posetioce na Kalemegdanu, kod fontane “Borba” i na Savskom šetalištu, Muzeju Vuka i Dositeja, Francuskom institutu i Baranoya Caffe Baru. U Požarevcu na Glavnom trgu, u Ulici Branka Radičevića i Prvoj gimnaziji u Kragujevcu, zatim Tvrđavi i Letnjoj pozornici u Nišu, centralnim ulicama Pirota, pešačkoj zoni u Inđiji i u Istraživačkoj stanici Petnica, sve radoznale umove koji odluče da prošetaju stazom znanja očekuju odgovori na pitanja šta su to migracije, kakve mogu biti, zašto se ljudi sele, i zašto migracije postoje i u muzici, jeziku i među pticama.

Uobičajno je da svi putevi vode u Beograd, ali će istraživači krenuti u suprotnom smeru. Prvi put će svi gradovi imati istovetan program. Za one koji vole da se takmiče, i pobeđuju, spremna je posebna zabava u kojoj će oni najhrabriji dobiti priliku da pobede ekipu naučnika u kvizu znanja ili u društvenoj igri. Istraživači će posetioce povesti na četiri strane koje vode različitim putevima i mestima do zajedničke istine. Vikimedijanci će pokazati posetiocima kako se prave staze saznanja u najvećoj on-line enciklopediji, dok će školarci vršnjaci pokazati kako se postaje naučnik.

Od evolucionih biologa sledi priča na zanimljiv i jasan način, kroz igrice, kviz i različite programe simulacije, koja ima za cilj da provede i upozna sa evolucionim mehanizmima i migracijama. Kroz EU ćošak svi zainteresovani dobiće priliku da prate naučne i lične priče istraživača i saznaju kako je moguće uz pomoć Evropske unije ispuniti naučne snove. Istraživanje različitih naučnih fenomena – i u EU i u Srbiji, uz pomoć različitih stipendija i evropskih projekata, predstaviće naši uspešni i mladi istraživači.

U Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Inđiji, Šapcu i Pančevu od 16 časova pa sve do ponoći kroz COOL nauku – nauka niskih temperatura, posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne COOL eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu koliko je nauka COOL. Na istom mestu moći će da popričaju na COOL teme sa našim COOL naučnicima, uz COOL poslasticu – naučni sladoled.

Već od 15 sati u tržnom centru BIG počinje program za najmlađe Novosađane – Naučno igralište, a do 22 sata će posetioci uživati u zanimljivim eksponatima, interesantnim radionicama, uz sladoled razgovarati sa naučnicima… Oni stariji pozvani su u klub Kvoter od 20 sati, gde ih čeka predavanje o pivu, kao i degustacija specijalno napravljenog napitka od hmelja sa tajnim dodacima, izložba fotografija ART OF FIZIKS, već tradicionalni naučni kviz i odlična svirka benda MistakeMistake.

Noc istrazivaca 2015 3Kao uvod u ovu Noć, Novosađani su pozvani da već 23. septembra prisustvuju naučno-popularnom predavanju “Ledeno doba”, profesora Mlađena Jovanovića u klubu Kvoter, od 20 sati.

Naučno-popularni program od 16 pa do 22 sata, očekuje i Zrenjanince u Kulturnom centru, Subotičane kod Zelene fontane, Šapčane na Glavnom trgu i Pančevce u centru grada.

“Ono što primećujemo u svetu poslednjih nekoliko godina je da, `štreberi` konačno počinju da dobijaju pažnju koju zaslužuju, da znanje i inovativnost čak postaju trend. Ono što mi naučnici, odavno već znamo, a sada želimo da podelimo sa svima, jeste ta `cool` strana nauke – ne samo kroz interesantne naučne teme i eksperimente već i kroz zaista kul naučnike koji će biti tu u ovoj Noći da vam pokažu neke kul demonstracije, da vas nauče nešto o nauci niskih temperatura, da podele sa vama svoja iskustva sa žongliranjem, perkusijama i ostalim kul stvarima kojima se bave kada se ne bave naukom. A zatim, nakon ove noći kul nauke, u okviru Cool&Hot projekta Noći istraživača vas u 2017. godini čekamo sa pričom o najaktuelnijim i gorućim temama kojima se nauka bavi”, poručuje prof. dr Tijana Prodanović, sa novosadskog PMF-a, programska direktorka manifestacije u Novom Sadu.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.