foto Robert Roiatti

„Nit’ je smilje nit’ bosilje, već miriše duša devojačka“

 Ako ste radoznali da saznate ili da se prisetite kako miriše „duša devojačka“ dovoljno je da posetiti ovih dana plantažu smilja čija je vlasnica Ljiljana Petrović u Sičevačkoj klisuri. Delić lepote na svojim fotografijama prenosi nam Robert Roiatti.

Nije slučajno da su nekada deci davana imena po ovoj biljki Smilja i Smiljko a njena lekovita svojstva su nesumnjiva.

Osušen cvet (Helichrysi flos) smilja sadrži flavonoide, etarsko ulje, ftalide, skopoletin, umbeliferon, eskuletin, piranonske derivate, arenarin, tanine i gorke supstance.
Upotrebljava se kao sredstvo za ublažavanje grčeva, stimulisanje i olakšavanje lučenja žuči, za olakšanje varenja i ublažavanje tegoba kod upale žučne kese a koristi se i kao antiseptik i insekticid.

Kod problema sa žučnom kesom preporučuje se čaj koji se priprema tako što se kafena kašičica cveta smilja prelije šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da odstoji 10 minuta pa procedi. Piti 3 puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja pre jela.

Dosta je cenjeno i ulje od smilja čija je cena od 1500 do 1800 evra po litru. Ulje ima široku primenu tako da je dovoljno da na modricu ili hematom utrljate kap ulja

Za sveže ožiljke preporučuje se ulje smilja u kombinaciji s eteričnim uljem širokolisne lavande i biljnim uljima nevena, kalofila i ploda divlje ruže. Za stare ožiljke uz smilje koristite eterična ulja ruzmarina i španske lavande.

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.