Nis. 18.7.2016. (L-D) Marjan Cvetkovic, koordinator volontera Nisvila, Ivan Blagojevic, direktor Nisvil dzez festivala,i Dejan Ilijic, lider sastava Eyot, tokom konferencije za novinare odrzane danas u prostorijama Nisvila u Nisu, povodom najave predstojeceg Nisvil dzez festivala koji ce se odrzati od 11 do 14. 8. u Nisu. Foto Sasa Djordjevic

Nišville – izazov za sve!

Iako je do početka ovogodišnjeg festivala ostalo još malo vremena, najveći problem je kao i uvek nedostatak finansija i neprepoznavanje, kulturnog i turističkog potencija koji nosi ovaj jedinstveni jazz događaj, u državi  i kod velikih kompanija.

Na pres konferenciji Nišvilla održanoj danas u direkciji Festivala,  govorili su Ivan Blagojević, direktor Nišvila, Dejan Ilijić lider sastava Eyot i Marjan Doca Cvetković, vođa volonterskog tima.

„Naš najznačajniji partner nam je Grad Niš koji ove godine tačno i precizno ispunjava svoje obaveze. Nekome će 20 miliona zvučati kao ogroman izos , ali to nije dovoljno da pokrije troškove festivala. Cilj nam je da se u narednim godinama sklopi ugovor sa rukovodstvom Niša i da se potpiše višegodišnji ugovor kako bi mimo glavnog programa moglo da se izdvoji više sredstava za prateći besplatan program“ kaže Ivan Blagojević.

Ministarstvo kulture je za Nišvil 2016. izdvojilo 1.200.000 dinara, a Ministarstvo turizma 3 puta više, dok je Ministarstvo sporta sa preko 600 hiljada dinara podržalo program volontera.

„U svetu je jako dobro odjeknula priča da je Nišvil u top 10 evropskih festivala po Gardijanu, povećala se i kupovina karata iz Londona gde je veliko intersovanje za džez leto. Obaveza je da narednih godina napadnemo destinacije na kojima su najavljeni letovi sa niškog aerodroma i da tamo radimo promo koncerte kako bi privukli što više publike“ kaže Ivan Blagojević.

„Mi smo nastupali na Nišvilu i 2009. i 2012. i sada smo opet tu. Ove godine imamo malo drugačiji program smo malo drugačiji program. Među specijalnim gostima našeg programa biće i Dragomir Milenković Joga – vođa sastava Hazari, a imaćemo hor, duvače, gudače i još neke goste iznenađenja.. Uvek je zadovoljstvo nastupati na Nišvilu. Nišvil je poseban po svojoj atmosferi i za mene je Niš najlepši u vreme festivala“ kaže Dejan Ilijić iz sastava Eyot.

„Od 900 prijavljenih volontera bilo je teško da se izabere 300. Ove godine je ubedljivo najveća konkurencija. Od samog početka volonterskog programa od 2010. Nišvil je uspeo da okupi preko 2000 volontera iz 100 različitih gradova iz zemlje i inostranstva“ kaže Marjan Cvetković vođa volonterskog tima.

Naftna industrija Srbije je po osmi put podržala Nišvil, tu su i Američka i Holandska ambasada, Francuski kulturni centar, Rajfajzen banka, Zaječarsko pivo, BAT, a posle mnogo vremena i jedna firma iz Niša je dala svoj doprinos, to je Benlian food.

Takođe pročitajte

Rezultati foto konkursa 2.Festivala CircleArt – „Zelena promena je ženskog roda?“

Na nedavno završenom javnom pozivu, koji su u okviru EU Zelene nedelje, objavili EU info …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.