„Ništa nas ne sme iznenaditi“ – reagovanje u vanrednim situacijama

Koliko znamo i koliko smo spremni da reagujemo kada su u pitanju katastrofe i vanredne situacije. Ovo pitanje su građanima Niša u okviru edukativne kampanje postavili aktivisti PROTECTA-e koji su u centru grada održali informativnu akciju sa ciljem podizanja svesti javnosti o rizicima od katastrofa.

Pored edukativnih materijala koje su mogli da dobiju zainteresovane Nišlije, aktivisti su razgovarali sa građanima na temu reagovanja u vanrednim situacijama, smanjenju rizika od katastrofa i o važnosti mobilizacije zajednice u slučajevima vanrednih situacija, kako se uključiti i kome se obratiti. Pored Niša, slične akcije su ove nedelje održane i u Čačku i Somboru, kao deo projekta “ Ništa nas ne sme iznenaditi” koji je početkom godine pokrenuo Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA iz Niša u saradnji sa partnerima: Centar za monitoring i aktivizam – CEMA iz Čačka i Somborski edukativni centar – SEC iz Sombora.

Ovaj projekat za cilj ima stvaranje otpornije zajednice i zajedničko delovanje u cilju smanjenja rizika, kao i odgovora i brzog oporavka posle elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

Vanredne situacije (poplave, zemljotresi, COVID…) su povod za promenu pristupa uslugama socijalne zaštite, i pronalaženje novih institucionalnih rešenja i novih javnih politika koje se odnose na smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama – kako na centralnom nivou vlasti, tako i na lokalnom nivou.

Pored direktne komunikacije sa građanima, u okviru projekta je sprovedena i on line kampanja na društvenim mrežama i istraživanje rada institucija pružaoca socijalnih usluga i stepena zadovoljstva građana uslugama koje su dobijali u vanrednim situacijama. Krajem meseca će se u okviru istog projekta zainteresovanoj javnosti predstaviti rezultati istraživanja i preporuke za unapređenje sistema socijalne zaštite.

Projekat „Ništa nas ne sme iznenaditi“ je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Takođe pročitajte

Ladovica u znaku panka – Prvo veče Festivala otvorili gosti iz Severne Makedonije

Gosti iz Skoplja, grupa Posleden udar, otvorila je sinoć 17. Pivski festival u Ladovici. Osim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.