Nišlijka Tamara vodi restoran koji je proglašen za najbolji evropski restoran u Dubaiju

U gradu sa stotinama restorana u kojima služe ukuse iz čitavog sveta mali porodični restoran koji neguje balkansku kuhinju uspeo je da ponese titulu najboljeg zahvaljujući Nišlijki Tamari Hodžić (35).

Tamara čak nije profesionalni kuvar ali je kuvanje njena ljubav i hobi a uspeh je toliko veći ako se zna da je u ugostiteljske vode uplovila pre samo godinu dana.
Pasulj, sarme, gulaš, ćevapi, burek ali i vanilice i domaći hleb, nama tako poznati ukusi, osvojili su Dubai. Nostalgija učini da nam u tuđini ova jela nemaju cenu pogotovo ako su i spremljena na tradicionalan način.
Na poziv prijatelja i komšije pre godinu dana preuzela sam da vodim „Somun“ koji je zapravo bio pekara i to prva u Dubaiju. Situacija nije bila sjajna i pretilo je zatvaranje ali mi inat nije dao da ostavim naše ljude bez svog kutka u dalekom svetu. Sećam se da smo prvo skuvali pasulj i da je pojeden do poslednje porcije. Posle je sve bilo lako, priča ova Nišlijka koja već šest godina sa sinom Petrom živi i radi u Dubaiju. Po profesiji je frizerka i kozmetičarka i nikada se nije profesionalno bavila kuvanjem.
„Kao i svaka žena sa Balkana u porodici sam naučila da kuvam i tako kako su mene učile mama i baka i ja kuvam za svoje goste. To je ukratko tajna našeg uspeha. Ne koristimo nikakve pojačivače ukusa već je sve domaće, sveže i veoma ukusno a to je najvažnije, kaže Tamara i dodaje da su za žiri bili presudni „ručni rad“ i „pravi ukus“. U uži izbor ušla su 16 restorana a na kraju je slovo palo na tri, jedan grčki restoran i picerija Džejmija Olivera bili su im glavni konkurenti.
Naša pobeda je dokaz da se ne trebamo stideti naše tradicije i usvajati tuđe jer to nismo mi, a u svetu se traži original. Teško je na Balkanu tačno odrediti šta je srpska, bosanka, makedonska ili vojvođanska kuhinja jer smo svi previše bliski i pomešani. Tako je i među našom zajednicom u Dubaiju, svi smo Balkanci bez obzira odakle dolazimo i toga se ne stidimo jer uspevamo da se znanjem i talentom izborima bilo gde da smo, veli Tamara koja je ponosna i na svoje saradnike.
„Filipinku Merien sam naučila kako da pravi vanilice i verujte da je nadmašila moju baku. Velika pomoć su mi kuvar Jovica Horvat iz Novog Sada i pekar Bojan Milovanović iz Leskovca, hvali se Tamara koja se uveliko sprema za „EKSPO 2020“ u Dubaiju jer će njen restoran pripremati hranu sa srpski paviljon.

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.