Nišlijama dostupno brzo testiranje na HIV

Svetski dan borbe protiv side ove godine dočekujemo sa rastućim brojem novodijagnostikovanih, od kojih oko 40% svoj HIV status otkrije kasno, u stadijumu AIDS-a. Rana dijagnostika je ključna za uspešno lečenje HIV infekcije. Uz savremenu terapiju, danas osobe sa HIV-om ne mogu preneti virus seksualnim putem, mogu živeti kvalitetno i jako dugo – preko 50 godina. Ipak, broj testiranih je izuzetno mali, a najveći broj se testira u Beogradu.

Ove godine, u Nacionalnom centru za seksualno zdravlje – Potent u Beogradu, se testiralo  preko 500 osoba tokom 5 meseci, od kojih je 15 bilo pozitivno. Ključ uspeha je testiranje u zajednici osoba pod pojačanim rizikom, a pre svega među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima. Testiranje u zajednici je model koji se pokazao veoma uspešnim u svetu, a danas ga Potent sprovodi u Beogradu, Kragujevcu, a od 1. decembra i u Nišu.

Od prvog decembra, osobe pod pojačanim rizikom koji žive u Nišu, imaće prilike da se u prijatnom ambijentu, van zdravstvenih ustanova, testiraju na HIV i druge polno prenosive infekcije i da dobiju potrebne informacije i podršku. Potent će u Niškom centru sprovoditi akcije testiranja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Niš i organizovati edukacije i grupe za samopomoć za osobe koje žive sa HIV-om u saradnji sa Klinikom za infektivne bolesti Kliničkog centra Niš.

“Podsećamo da smo krajem oktobra ove godine pokrenuli inicijativu za promenu diskriminatorne prakse sahranjivanja osoba preminulih od HIV-a i virusnih hepatitisa, koje se po aktuelnom Pravilniku o uslovima i načinu postupanja sa posmrtnim ostacima preminulog lica iz 2016.godine, sahranjuju u crnim vrećama, bez higijenske obrade i oblačenja, izjavio je predsednik Uprave Branislav Prokić.

Takođe pročitajte

Februarsko kupanje u Dag banjici – Na izvoru lekovite vode i prirodne harmonije

U dubinama planinskih klisura, tačnije u kanjonu Gradašničanske reke, nalazi se izvor poznat kao Dag …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.