Miroslav Dokman na vrhu Kilimandžaro Foto: PD Preslap

Nišlija Miroslav Dokman osvojio najviši vrh Afrike – Kilimandžaro

Miroslav Dokman, Milica Кomadinić i Ivica Đorđević, članovi srpske ekspedicije osvojili su najveći vrh Afrike, tačnije najviši planinski masiv smešten u severoistočnoj Tanzaniji, čuveni – Kilimandžaro.

Osećaj da se nalazite na najveći vrh jednog kontinenta je neverovatan i vredan napora. Nisam prvi niti poslednji koji je “osvojio” Кilimandžaro ali svako ima svoj doživljaj, skromno Miroslav Dokman opisuje svoj podvig koji je pre par dana okončao sa još dvoje svojih sugrađana Milicom Кomadinić i Ivicom Đorđevićem.

Miroslav Dokman
Foto: Internet Magazin Sana Life

Njih troje su bili članovi srpske ekspedicije koja je od 16. do 26. oktobra osvajala najveći vrh Afrike. Sam uspon na 5895 metara trajao je od 18. do 23.oktobra. Od 11 njih jedan član je odustao a troje su izgurali do vrha uz pomoć aparata sa kiseonikom.

Nišlije na vrhu Afrike
Foto: PD Preslap

Bio je ovo jedan brzinski uspon, skoro bez predaha ali takva je bila ruta koju su nam organizovali naši domaćini. Nismo imali vremena za visinsko prilagođavanje. Zahvaljujući iskustvu vodiča i našoj spremnosti uspeli smo ipak da se popnemo do vrha i zavijorimo zastavu našeg Niša i planinarskih društava čiji su članovi deo ekspedicije, kaže Dokman koji je po zanimanju diplomirani ekonomista i radi u gradskoj Upravi za finansije.

Predah od odgovornog i napornog posla upravo su mu planine i već je osvojio Mon Blan i Elbrus ali i najveći vrh Anda i popeo se na 6962 metara, na vrh Ankoagve.

Od 2007.godine sam počeo da osvajam te ozbiljnije vrhove a planinarenjem se bavim od kako znam za sebe. Nije lako osvajati ove vrhve zato što ne možemo da imamo adekvatne pripreme jer u našoj zemlji nemamo vrhove iznad tri hiljade metara. Zato je moj trening da svake nedelje planinarim i mislim da su to najbolje pripreme. Na Andima sam dobio i visinski bolest, nisam znao za sebe, teško sam disao i imamo mučnine ali nisam odustao. Osećao sam da imam snage da stignem do vrha i nisam se uplašio, kaže Dokman i ističe da je Кilimandžaro relativno “laka” planina ali i da puno znače odlični vodiči i logistika koju su dobili. Za njih 11 planinara bilo je angažovano 23 što vodiča, kuvara i nosača.

Pogled sa Кilimandžara je neverovatan ali moraću da razočaram ljubitelje Hemingvejevog dela “Snegovi Кilimandžara” jer snega više gotovo da nema, veli Dokman.

Foto: PD Preslap

Zanimljive su procene da Кilimandžaro godišnje osvoji 100 hiljada planinara i odličan je izvor prihoda za siromašnu Tanzaniju.

Neverovatan je njihov osećaj da iskoriste opčinjenost planinara ovom lepoticom. Veoma su poslovni i umeju da se potrude tako da nam je i to samo upotpunilo lepe utiske iz Afrike, kaže sagovornik.

Pored osvajanja Kilimandžara, još jedan zanimljiv događaj obeležio je ovaj uspon. Dušan Milovanović je osvajanje Кilimadžara iskoristio da osvoji i svoju devojku Jovanu Blagojević i zaprosi je na blizu šest hiljada metara.

Niko od nas, pa ni Jovana nije znala šta joj se sprema. Naravno, odgovor je bio pozitivan a u njihovu čast vodiči su otpevali i odigrali specijalnu svadbenu pesmu, prenosi na Dokman.

 

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.