Niški veterinar Bane spasio životno ugroženo lane

Veterinar Branislav Bane Petković iz Niša lavovski se borio da spasi život  lanetu sa dvostrukim prelomom i loše stavljenom protezom od elastičnog zavoja kojim je stegnuta noga ispod preloma i prekinuta cirkulacija.

„Da bi sprečili pojavu gangrene amputirana je noga u kolenu. Kako je udes bio pre sedam dana i noga je bez cirkulacije sve ovo vreme, i pored ostranjene noge lane je jos uvek životno ugroženo posle operacije, objavio je veterinar Bane na svom FB profilu.

„Upozoravamo građane da ne improvizuju longete i motaju zavoje jer divlje životinje to ne podnose i ne dozvoljavljaju. Naljbolje je da odmah donesu u veterinarsku ambulantu gde će životinja biti operisana, zdravstveno zbrinuta adekvatnom terapijom. Sve operacije i terapije ambulanta ne naplaćuje kod divljih životinja!

Lane su preuzeli volonteri Zooplaneta iz Kamenice gde će brinuti o njegovom postoperativnom oporavku.

Kako je lane povređeno i ko mu je pružio „prvu pomoć“ veterinar Bane nije saznao.

„Splet okolnosti je uticao da se tako desilo. Toga dana sam imao četri operacije na programu. Godinama operišem i sastavljam kosti i domačim i divljim zivotinjama i to se zna u južnoj Srbiji i ljudi kada nađu povređenu životinju donesu mi je  da joj pomognem. Nekada se uspem, nekada ne. Stres je glavni faktor što životinje umiru a ne operacija. Lane je stiglo u pola devet, doneo ga je čovek, koji je rekao da ga je našao, već je imalo longetu na nozi, nije rekao ko mu je stavio ni gde je povređeno ni ko ga je povredio. Ja sam uveo lane u anesteziju, snimio na redgenu. Hladnu i mrtvu nogu odstranio , sklonio lane sa stola da se budi i krenuo da radim sledeće zakazane pacijente. Kada imaš sledeći problem na stolu ne obraćaš pažnju na onog što je prošlo. Ne naplacujemo usluge divljim zivotinjama, pa nemamo ni račun niti podatke o čoveka koji ga je doneo, pojašnjava naš sagovornik kome neobični pacijenti nisu retka pojava.

„Trenutno se u ambulanti leči jedan vrabac a doneli su ga sa pričom da je polomio nogu i krilo. Na sreću, ništa polomio samo je stresiran. Sa njim u boksu je i golub, koji je sam došao i stao ispred vrata ambulante, narogušen oborene glave, ko da je trčao maraton. Dobili su terapiju, hranu i vodu i lepo se oporavljaju, kaže ovaj humani niški veterinar.

FOTO https://www.facebook.com/branislav.b.petkovic.39

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.