Niški planinari na vrhu Evrope

Niški planinari,  članovi planinarskog društva Preslap, krenuće u osvajanje najviših vrhova zapadne Evrope i Rusije.

Slobodan Vasković, Nenad Stojanović i Miroslav Dokman danas su primili zastavu grada Niša u znak podrške, koju će 25.juna razviti na Elbrusu najvišem vrhu Evrope i Rusije, odnosno 11.jula na Mon Blanu najvišem vrhu zapadne Evrope.

Trojica članova planinarskog društva Preslap uskoro odlaze na dve ekspedicije, tačnije Nenad Stojanović i Slobodan Vasković će od 25. juna do 5. jula biti na ekspediciji na Elbrusu, najviši vrh Evrope i Rusije ( 5642 m) nalazi se na planini Kavkaz. Takođe članovi ovog planinarskog društva imaće i priliku da se učlane u svetski klub Seven Summits, koji važi za jedan od klubova poznatim po ekspedicijama širom sveta.

Zastava koja nam je danas uručena biće istaknuta na najvišem vrhu Evrope, a koliko je to značajno vidi se i po tome što je za sada samo 16 ljudi iz Niša za svih ovih 50 godina  koliko traju ekspedicije uspelo da izađe na taj vrh. Verujem da će Slobodan i Nenad biti 17. i 18. Kada se naša zastavu nađe da li u Japanu ili na Elbrusu, to pre svega predstavlja afirmaciju našeg grada.”  – otkrio nam je Miroslav.

Miroslav Dokman odlazi 11.jula na Monblan najviši vrh zapadne Evrope i najviši vrh Alpa (4810 m).

“Verujemo u uspeh, dobro smo se pripremili, imamo već i dosta iskustva sa boravkom i usponima na visoke vrhove, visoke planine. Biće jako teško ali verujemo u sve nas, u prilog tome nam ide i to što će nas predvoditi na obe ekspedicije Zoran Pavlović Paća, koji je jedan od najboljih planinarskih vodiča u Srbiji svih vremena ukoliko uzmemo u obzir uspeh koji su postigli njegovi učesnici na najvišim svetskim vrhovima.”- izjavio je ovom prilikom Miroslav.

Kao jednu od mogućih prepreka na usponu na Elbrus, planinari su izjavili da bi to bio nedostatak kiseonika i da je potrebna izuzetna psiho fizička priprema jer ogranizam deluje i radi potpuno drugačije u tim okolnostima.

Elbrus je jedna “bela pustinja” gde je izazov sve to savladati, a uspon traje danima. Što se Monblana tiče nema toliko opasnosti od visinske bolesti koliko od oštrih stena, leda i tu se koristi sva ona propisana alpinistička oprema, hoda se u takozvanoj navezi, koriste se prusici, karabineri, vezujemo se za sajlu koristi se naravno i alpinistički šlem. Ide se malo lakše nego na Elbrusu ali ima mnogo tehnički zahtevnih detalja i prepreka na toj trasi ka Monblanu.” – kaže Miroslav Dokman.

 

Takođe pročitajte

WIZZ AIR – Fiksnih 9 evra za različite proizvode i usluge. Važi i za postojeće rezervacije!

Spremite se da svoje iskustvo putovanja uzdignete do neslućenih visina uz naše neverovatno prolećno čišćenje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.