Niški lekari spasili šaku koju je odsekao cirkular

Tim niških lekara uspeo je da spase šaku Zoranu Cekiću koja je bila potpuno bez funkcije i pridržavala se uz ruku jednim delićem kožice. Cekiću je cirkular za sečenje drva odsekao ruku u nedelju ujutro…

Vođa lekarskog tima koji je Cekića operisao, specijaliste rekonstruktivne i plastične hirurgije dr Goran Djoredjević kaže da se pacijent našao na operacionom stolu samo dva i po sata od povređivanja, što je otpimalno vreme za replantaciju. On dodaje da su prva 24 sata nakon operacije su najkritičnija i ona su uspešno protekla, a predstoji da lekari bdiju nad pacijentom još tri do četiri dana.

„Naša očekivanja su daće sve biti u redu, da će pacijent moći da koristi šaku. Predstoji mu dug period rehabilitacije posle izlaska iz bolnice, s tim što će se osećaj za toplo i hladno vratiti otprilike mesec dana nakon operacije“, objasnio je dr Đorđević koji je pohvalio čitav tim koji je učestvovao u ovoj komplikovanoj operaciji.

„Zahvaljujući virtuoznosti mog mladog kolege vaskularnog hirurga dr Nemanje Stepanovića koji je povezao krvne sudove, šaka je ponovo dobila krv samo četiri i po sata od povređivanja. Posle toga je usledilo spajanje tetiva i nerava neohophodnih za funkcionisanje šake. Povreda je bila oko 11 sati, a mi smo oko 22,30 ustanovili da je ruka ponovo topla i da su prsti pokretljivi. U timu lekara koji je obavio operaciju nalazili su se, između ostalih, i anesteziolog dr Snežana Ljubomirović i ortoped Ivan Micić“.

Ovo nije prva operacija takvog tipa koja je rađena u niškom Kliničkom centru. Prva operacija je rađena još davne 1993. godine kada je to uradio profesor Milan Višnjić.

“Apelujem da se nam se obezbedi jedan elektronski mikroskop koji bi nam pomgao da radimo i transplatacije prstiju. Pored mikroskopa potrebna je posebna sala gde bi obučavali mlađe kolege. Kada dođe neko sa zasečenim prstom nemamo mogućnosti da radimo operaciju i šaljemo ih za Beograd i time gubimo dragoceno vreme, od tri četri sata kada su šanse za preživljavanje ekstremiteta vrlo male. Spremni smo i stručni da radimo i tansplataciju šake kao što se radi transplantacije bubrega, srca ako ima donora.Puno mladih ljudi od 25, 30 godina koji su izgubili svoje ekstremiteta zbog poljoprivrednih radova rukujući svojim neprofesionalnim mašinama, čak tridesetak takvih povreda godišnje.

Takođe pročitajte

Nove metode lečenja uroloških obolenja u aleksinačkoj Opštoj bolnici

Transuretralna resekcija (TUR) je endoskopska metoda kojom se, kroz prirodne šupljine, operišu prostata i tumori …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.