Niški dani u znaku psihoimunologije

Udruženje neurologa Niš organizuje od 26. do 29. septembra  nacionalni Kongres – Niški dani koji je ove godine tematski posvećem Psihoneuroimunologiji.

Zvanično otvaranje ovog skupa održaće se 26.09 u 20 h u Svečanoj Sali Univerziteta.

„Raduje nas činjenica da je svoj dolazak na ovaj kongres već potvrdio veliki broj kolega iz naše zemlje i okruženja. Sa čašću i obavezom da opravdamo ukazano poverenje, najavljujemo da će na ovom skupu predavanje držati eminentni stručnjaci iz različitih oblasti koje će na Kongresu biti obrađene. Naša vizija je da na savremeni, sveobuhvatni a pre svega naučno osnovani način govorimo o temi koja, složićete se, pripada jednako i neurolozima i psihijatrima i imunolozima; a kojoj, naš je utisak, ni neurolozi, ni psihijatri a ni imunolozi nisu priznali dovoljno autentičnu i klinički implikativnu multidiciplinarnost.

Udruženi , pokušaćemo da damo svoj doprinos savremenim saznanjima duboke intereakcije duše , tela I imunološkog odgovora, izmedju koih postoje jasno definisane anatomske i fiziološke veze. Funkcije ovih sistema zavise i utiču na psihički život čoveka pri čemu centralni nervni sistem predstavlja strukturnu i funkcionalnu osnovu psihe. Psihički poremećaji utiču na funkcije imunskog sistema, kao što i pojedine komponente imunskog sistema ostvaruju svoje dejstvo na centralni nervni sistem a samim tim i na psihu čoveka. Odnos psihe i imunskog sistema predstavlja predmet izučavanja psihoimunologije.

Sa kliničkog aspekta, neprijatni dogadjaji u životu i izmene psihičkog statusa, posebno rasploženja, mogu indukovati pre svega poremećaje ćelijske imunosti, smanjiti sposobnosti odbrane i imunskog nadzora i omogućiti veću učestalost zaraznih, autoimunih, kardiovaskularnih I i malignih bolesti.

Ukoliko psiho-neuro-endokrino-imunska regulacija predstavlja zatvoreni krug, onda se pozitivno motivisanom duševnom aktivnošću, voljom,optimizmom, smehom, pozitivnim životnim stavom , angažovanjem, spokojnošću i zadovoljstvom može unaprediti imunski sistem u funkciji odbrane od infekcije, kardiovaskularnih, autoimunih i malignih bolesti i preduprediti moguće nastajanje bolesti.

 

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.