Jovana Petrović

Niška sirena bazen zamenila fotografijom

Prva ljubav Jovane je plivanje, a druga fotografija. Nakon 17 godina duge profesionalne karijere, bivša dugogodišnja reprezentativka u sinhronom plivanju – Jovana Petrović iz Niša, rešila je da svoj hobi pretvori u posao i da se posveti fotografiji.

Devojka koja je u svojoj dugogodišnjoj karijeri iako joj je tek 29 godina, osvojila više od 100 medalja u sinhronom plivanju,  državni je prvak u sinhronom plivanju u disciplini figure u Srbiji, učesnica Svetskog prvenstva u Barseloni 2013., trener i predsednica kluba KSP ,,Sirene” iz Niša, i student Fakulteta zaštite na radu.

O njenom uspehu govore rezultati jer pored 100 osvojenih medalja, u Jovaninoj kolekciji ima i više medalja na raznoraznim takmičenjima od Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Češke, Španije, Belgije, Nemačke pa do Egipta.

Foto: Jovana Petrović

Da sport nije jedini poziv kome se odazvala razgovarali smo sa ovom mladom i perspektivnom devojkom.

Krajem marta ove godine Nacionalna služba za zapošljavanje Niš raspisala je javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje u 2020. godini. Jedna od dobitnica sredstava koja je ispunila sve uslove konkursa i time sebe uvrstila na listi onih koji su dobili šansu da pokrenu i razviju svoj biznis je Jovana Petrović.

Kako je došlo do toga da  da kreneš da se baviš fotografijom?

Na ideju da se bavim fotografijom sam dosla na osnovu svoje povezanosti sa fotografijom iz mlađih dana, dugo sam bila ispred objektiva, pa sam u jednom trenutku poželela da budem i iza njega.

Foto: Jovana Petrović

Koji su bili tvoji razlozi za prijavu na konkurs?

S obzirom da je bavljenje fotogravijom “skupa zanimacija”, trebala mi je neka finansijska pomoć, i otud prijava na konkurs za samozapošljavanje.

Kada govorimo o konkursu i samoj prijavi, verujemo da među našim čitaocima postoje oni koje zanima kako to izgleda i koliko je zapravo zahtevno ispuniti sve uslove?

Što se tiče konkurisanja za projekat procedura je vrlo jednostavna. Neophodno je ići na mini kurs obuke o preduzetništvu, napisati projekat, i doneti neophodnu dokumentaciju.

Za one koji imaju sličnih želja kao i ti, i kojima je potreban „vetar u leđa“ kako bi ostvarili svoju zamisao šta bi poručila?

Svima koji spadaju u tu grupu bih preporučila da pokušaju ukoliko su ozbiljni u svojoj nameri pokretanja sopstvenog biznisa, pogotovo ako su mlađi od 30godina (zbog dodatnih poena), da se ne boje administracije i papirologije-jer upravo na tom kursu dobijamo sva objašnjenja i odgovore na pitanja koja nas interesuju.

Koji su tvoju planovi za budućnost?

Trenutno mi je u planu da razvijem posao što je više moguce, kako bih nakon godinu dana-kada platim sav porez i doprinos od subvencija, imala dovoljno novca da nastavim sa svojom profesijom.

 

Ovaj sadržaj je deo projekat “Dobra priča” koji je sufininsirao Grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.