petak , 10 jula 2020

Niška sela budućnost razvoja agroturizma

Konferencija „UPOZNAJTE NIŠ, GRAD ZA SVA ČULA“ o posebnim oblicima turizma održana je danas u Oficirskom domu od 10 časova.

Koliko su niška sela spremna da se uključe u turističku ponudu grada Niša, imamo li čime da privučemo goste koji su u potrazi za odmorom i rekreacijom u prirodi uz domaću i zdravu hranu i kojoj meri koristimo potencijale niških sela, govorili su predsednik Turističke organizacije Niš Uroš Parlić, Dragana Stojanović, ispred RRA Jug, predavači iz Turističke organizacije Srbije, Visoke poslovne škole strukovnih studija Leskovac.

Cilj konferencije je da ukaže na potencijale za oživljavanje niških sela kao destinacije za odmor i podstakne razvoj ovog oblika turizma kao i ekoturizma, lovnog turizma i sličnih oblika turizma.

Agroturizam je u Nišu najslabije razvijen od svih vidova turizma. Mi iz Turističke organizacije Niš to jasno vidimo da je to mogućnost za dalji razvoj turizma. Moderna vremena traže neke drugačije odmore, daleko od gradske buke , tako da gradski turizam ima mogućnosti da se razvija i u tom pravcu, u predelima pored grada, a Niš je tim predelima obilat.” – kaže Uroš Parlić direktor Turističke organizacije Niša (TON).

Bogatstvo Niša i okoline je u prirodnim ambijetalnim celinama za odmor i rekreaciju koje zajedno sa smeštajnim kapacitetima u seoskim domaćinstvima, domaćom kuhinjom i posebnim turističkim programima čine nedovoljno iskorišćeni potencijal za dodatni rast i razvoj turizma u Nišu.

Projekat “LANDS” (Next Destination Balkans: Agritourism Landscapes Development) u kojem kao jedan od partnera učestvuje i Regionalna razvojna agencija Jug, a ispred koje je na konferencija govorila Dragana Stojanović radiće upravo u smeru poboljšanja, razvoja i pronalaska novih rešenja u oblasti agroturizma. U projektu učestvuje ukupno 15 institucija/organizacija iz 6 zemalja: Srbije, BiH, Slovačke, Slovenije, Rumunije i Grčke.

Učesnici u projektu će raditi na razvoju i akreditaciji profesionalnih kurseva u oblasti agroturizma sa ciljem da unaprede znanja i kapacitete akademskih i ostalih projektnih partnera. Modernizacijom i unapredjenjem kvaliteta nastave kao i kroz aktivnosti umrežavanja, korisnici projekta- visokoškolske institucije iz Srbije i Bosne i Hercegovine će ostvariti dugoročnu saradnju i sa ostalim akterima u oblasti agroturizma, koja otvara nove mogućnosti za dalje povezivanje onih kreiraju znanja sa krajnjim korisnicima u ruralnim područjima.

Iako Niš beleži tokom svake godine sve veći porast stranih turista, kao jedan od ciljeva jeste približiti i privući te iste turiste da dolaze ne samo tokom leta već tokom cele godine.

Sićevačka klisurs, Jelašnička klisura, obronci Suve planine, jezera, visovi već na nekih 1500m Sokolov kamen, Bojanine vode daju puno mogućnosti za razvoj agrarnog turizma. Zatim vinski turizam koji se nalazi u selu Sićevu i Malča, koje je tradicionalno vinogradarski kraj. To je pravi spoj za razvoj. Ono što nedostaje je politička incijativa i ovakve konferencije služe za upoznavanje i određivanje prioriteta.”– dodaje Uroš Parlić ispred TON-a.

U Nišu i okolini ima dosta otkrivenih turističkih atrakcija, ali potencijal zapravo leži u svemu onome što čeka da bude otkriveno. Razvojem sela kao turističke destinacije, ostvario bi se veliki doprinos revitalizaciji i oživljavanju seoskih sredina u Nišavskom okrugu i jačanju dohotka seoskog i poljoprivrednog stanovništva.

Takođe pročitajte

Prijavite se za besplatnu sadnicu jasena u sklopu akcije „Zasadi svoje drvo“!

Organizacija „Let’s do it Serbia“ šestu godinu zaredom opravdava svoje ime i podstiče građane naše …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.