Foto: Vladimir Jovanović

NIŠEVAC – idealan beg za vikend

Pretpostavljam da ima puno vas koji niste čuli za Niševac i za Niševačku klisuru. Možda ima vas koji ste negde bar malo načuli, jer vam liči na Niš pa ste umemorisali u svojim čipovima Niševac, ali niste sigurni gde se nalazi, otkriva nam Vladimir Jovanović istoričar, turistički radnik, zaljubljenik u putovanja i fotografiju.

Neki od vas su i bili verovatno, jer u godinama korone mnogi su utolili svoju „žeđ“ za putovanjima upravo negde u prirodi u okolini Niša pa su silom prilka i uspeli da upoznaju ove delove Srbije. Kako god i u koju god grupu da spadate niste jedini.

Zato evo moje preporuke da možda baš ovaj vikend odete tamo. Selo Niševac i klisura koja je po njemu dobila ime nalaze se nekih 34 km (45 minuta vožnje) od Niša i nekih 6-7km od Svrljiga. Niševačka klisura je deo klisure Svrljiškog Timoka i dugačka je 1.5km. Iako mala očigledno snažna reka Svrljiški Timok je stolećima pravila i zauzimala prostor među kraškim stenama praveći jednu prelepu sliku kakvu samo priroda može da nacrta.

This slideshow requires JavaScript.

Njegovi meandri na popularnom kupalištu Banjica su nešto što sigurno je potrebno videti. Kada smo već kod Banjice pronađite u okolini, niz istorijskih lokaliteta, poput rimskog Žrtvenika, bedema iz petog veka, pa sve do srednjovekovnog utvrđenja Svrljig grada.
Za umetnički dojam pobrinula se ne tako manje snažna, i ne tako manje kreativna pritoka Svrljiškog Timoka Belica koja svojim kotolovima samo upotpunila utisak. Za one romantične predlažem slikanje na mostu koji je projektovao sam Milutin Milanković i nalazi se u klisuri. Preko njega prolazi pruga pruga Niš – Knjaževac, projektovana za vreme Milana Obrenovića, i probijena kroz Niševac dvadesetih godina prošlog veka.
Na kraju da ne dužim jer niko neće da čita ove moje duge priče, predlažem da u povratku ne idete istim putem već krenete na zapad ka selu Vrelo i Toponica i da se okupate u bazenima sa prirodnom termalnom vodom. Jedan takav bazen sa termalnom vodom konstantne temperature 22c, nalazi se pored izvora Grlo na nadmorskoj visini od 315 metara i pripada selu Popšica.
Ako sam vas barem malo zaintrigrirao ali vam nije dovoljno, više o ovome saznajte na #terraincognta I fb nalogu mog prijatelja I navećeg poznavaoca ove klisure #NenadRandjelovic.
Tekst i foto: Vladimir Jovanović

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Jedan komentar

  1. Za severnjake: nišEvac [isti akcenat kao za „pevac“] ili Nišéevac, nije Niševaac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.