Niš ponovo postaje važan centar grnčarije

Niš je u 2022. godini postao grad u kojem je grnčarija opet popularna. Deli prostor je sa partnerima iz Bugarske realizovao projekat “Grnčarstvo za sve” u okviru kojeg su organizovane besplatne obuke iz oblasti grnčarije, a pored toga i iz oblasti folklora i tradicionalnih narodnih igara.

Deli prostor je ove godine pokrenuo jedan sasvim jedinstven program u Nišu, koji pruža priliku svim zainteresovanim građanima, ali i turistima, da učestvuju na grnčarskim radionicama, uče od iskusnih predavača i opuste se uz rad i zabavu koju pruža ova tradicionalna veština.

Ideja da se pokrene i grnčarski studio u Nišu, koji sada već vrlo uspešno funkcioniše, proizašla je iz projekta „Grnčarstvo za sve“ sa ciljem negovanja kulture, tradicije, istorije i jačanja turističkih kapaciteta u pograničnom regionu. Kroz ovaj program, građani mogu da nauče kako izgleda rad na grnčarskom točku, koliko zapravo može da bude zanimljivo i neobično iskustvo da sami napravite neku posudu ili predmet od gline.

Tokom realizacije projekta, za grnčarske radionice se prijavilo više od 140 polaznika, što je znatno više od predviđenog kapaciteta, a nakon zatvaranja roka za prijavu, upite za učešće i svoju želju da bude deo ovih radionica izrazilo je više od 500 ljudi.

Polaznici radionica su izradili mnogobrojne suvenire, koji će obogatiti i turističku ponudu i povećati atraktivnost sadržaja koji se nude u Nišu.

Deli je u saradnji sa partnerima iz Bugarske organizovao sajmove grnčarije i folklora u Montani i u Nišu. Događaj u Nišu pratilo je preko 250 ljudi u publici, a konstantno interesovanje građana za grnčariju pokazuje da je ovaj program bio potreban Nišu.

Stigli su u međuvremenu i pozivi za predstavljanje i na drugim događajima, između ostalog i na Velikom letnjem festivalu u Niškoj Banji, gde su posetioci mogli da nauče kako se radi na grnčarskom točku i upoznaju se sa ovim kreativnim vidom umetničkog stvaralaštva.

Odlične reakcije na aktivnosti koje su proizašle iz projekta „Grnčarstvo za sve“ pokazatelj su i potvrda potrebe da se sa ovakvim programima u Nišu nastavi i dalje. Deli prostor će svoje kapacitete, resurse i opremu za grnčariju i u narednom periodu koristiti da promoviše ovu oblast, podstakne ljude da se bave grnčarijom i budu stvaraoci.

O PROJEKTU:

Deli prostor je sa udruženjem „Omladinski pokret za budućnost“ iz Montane u Bugarskoj, realizovao projekat „Grnčarstvo za sve (CP4All)u okviru INTERREG-IPA CBC programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, Evropska unija. Kako u Nišu, tako i u Montani, primenjen je isti pristup realizaciji istih aktivnosti. Pored grnčarstva, organizovane su i obuke iz tradicionalnih folklornih igara.

Projekat je imao za cilj da poveća turističku atraktivnost grada Niša kroz osnivanje grnčarskih studija i obuke u tradicionalnom grnčarstvu i folkloru, stvarajući tako inovativan pristup zadovoljavanju rastućih zahteva mladih, odraslih i starijih zajednica, kao i turista iz velikih gradova, koji traže veštine i obogaćivanje znanja iz tradicionalnog grnčarstva i folklora.

Ovaj tekst je pripremljen uz pomoć sredstava Evropske unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija pod brojem CCI No 2014TS1615SVOO7. Jedinstveno odgovorno lice za sadržaj ove publikacije je Deli – Prostor za kreativno delovanje i ni na koji način ne može biti tumačen kao stav Evropske unije ili Upravljačkog tela programa.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.