petak , 27 januara 2023

Niš ovog vikenda u znaku Kola srpskih sestara

Sabor Kola srpskih sestara Republike Srbije, regiona i dijaspore, koji će se održati 17, 18. i 19. maja u Nišu uz učešće 65 Kola srpskih sestara iz 65 gradova Srbije, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, Hrvatske i dijaspore.
U kulturnoj istoriji srpskog naroda malo je organizacija i udruženja kojima tok političkih promena nije prekidao rad i kontinuitet. Međutim, posebno je mali broj onih koji su uspevali da obnove rad i vrate se na društvenu scenu Srbije. Kolo srpskih sestara spada u te malobrojne.

Godina 116 na putu dobročinstva, putem kojim se ređe ide, gde puta nema a ostaje trag, trag za sutra, to su tragovi Kola srpskih sestara gde god da postoje u Srbiji, regionu i dijaspori. 116 godina su ozbiljne godine, išle smo nekada brže, nekada sporije, ali uvek napred, uz one i sa onima kojima je pomoć bila najpotrebnija.Tako se i rodila ideja kod sestara po Kolu iz Niša da se osnuje svesrpski Sabor. Ovoj ideji su se pridružila Kola iz Kragujevca, Požarevca, Prokuplja, Vranja, Kumanova, Užica i Subotica. Iz ove ideje rodio se SABOR Kola srpskih sestara Republike Srbije, regiona i dijaspore, sa osnivačkom skupštinom u Kragujevcu 19. maja 2018. godine. A sve što se rodi treba i da živi, navode iz ovog udruženja.

U radu Sabora učestvovaće Kola iz Niša, Požarevca, Prokuplja, Vranja, Užica, Subotice, Sombora, Novog Sada, Zrenjanina, Čačka, Smedereva, Beograda, Kuršumlije, Negotina, Zaječara, Aleksandrovca, Petrovca na Mlavi, Stare Pazove, Kule, Melenca, Miloševca, Prizrena, Prištine, Kumanova, Belog Manastira, Savez od 18 Kola srpskih sestara iz Crne Gore, iz Republike Srpske – Brčko, Prnjavor, Crnjelovo, Ugljevik, Donji Žabar, Pelagićevo, Petrovo, Šamac, Orahovljani, Prijedor, Banja Luka, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Bratunac, Doboj, Golubinjci, iz Švajcarske – Cirih…
Inače, pristupanje Saboru Kola srpskih sestara je lična odluka, a snagu Saboru daju humani, časni i visoko moralni ciljevi i ubeđenja. Naša misija je u davanju, zato mi imamo samo ono što smo drugima darivale.
Humanitarne aktivnosti Sabora Kola srpskih sestara će se odvijati na prostorima gde je najpotrebnije.

Takođe pročitajte

Licitacija za dres fudbalera Nikole Stevanovića

Nova je godina, a Lokalna fondacija Niš (LFN) nastavlja sa starim navikama i dobro poznatim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.