petak , 12 avgusta 2022

Niš dobio savremenu laboratoriju za medicinsku genetiku

Na Medicinskom fakultetu u Nišu otvorena je najsavremenija laboratorija za medicinsku genetiku, donacija ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, vrednosti 500.000 dolara.

Svečano su je otvorili ambasador te zemlje Entoni Godfri, dekanka Medicinskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić.

U ovoj laboratoriji radiće se najsloženije analize i ispitivanje genetskog profila i mutacija. Mogućnosti su bezgranične i otvaranje ove laboratorije predstavlja početak nove ere u zdravstvenom sistemu Niša i cele Srbije. Najteži bolesnici će dobiti mogućnost za najsavremeniji vid ispitivanja a naši stručnjaci priliku da rade na aparatima koji su sastavni deo najeminentnijih laboratorija na svetu.

Šefica laboratorije i profesorka Medicinskog fakulteta u Nišu Tatjana Jeftović Stojmenov kazala je da će laboratorija omogućiti pre svega analize gena za sve bolesti koje su monogenske ili poligenske, odnosno omogućiće razvoj precizne medicine, važne za prevenciju i brzu dijagnostiku.

„Karcinom pluća, dojke i debelog creva, sve su to bolesti koje su se nekada lečile tako što su se određeni citostatici iz protokola davali svim pacijentima. Zahvaljujući dobijenim aparatima, moći ćemo da radimo analize koje će omogućiti precizno ‘gađanje’ upravo onog gena koji je uzrokovao samu bolest“, istakla je Jeftović Stojmenov.

Kazala je da su pacijenti do sada genetske analize radili u Beogradu ili u Solunu, Sofiji i drugim gradovima.

Ambasador SAD Entoni Godfri istakao je da laboratorija nosi naziv po Džonu Fortingemu, čija je uloga u Prvom svetskom ratu malo poznata – on je 1914. godine finansirao slanje poljske bolnice sa deset američkih lekara za lečenje vojnika u Srbiji i radio u Nišu i u drugim gradovima Srbije kao službenik američkog Crvenog krsta.

U holu laboratorije, otkrivena je i spomen bista koju je uradio poznati prokupački vajar Dragan Drobnjak.

Takođe pročitajte

BALKAN BORDELO najbolja predstava na Internacionalnom teatarskom Nišvil džez festivalu

Žiri je odlučio da nagradu za najbolju predstavu dodeli „Balkan Bordelo“ Jetona Neziraja, u režiji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.