Nezaposlen lekar Strahinja leči zavejane u lebanskim selima

Želja da pomogne starima i bolesnima jača je od hladnoće kojom se  Strahinja Jović (29) izlaže dok zajedno sa medicinskom sestrom Lidijom Bogdanović i odbornikom Veliborom Pešićem obilazi zavejana lebanska sela.

Strahinja je lekar na specijalizaciji ali bez stalnog zaposlenja pa je rešio da vikende iskoristi tako što pomaže stanovništvu po planinskim selima.  Već dva vikenda sa drugom Veliborom koji odlično poznaje teren i medicinskom sestrom spašavaju ljude po mahalama sela Šumane. Ovo selo ima nekoliko razbacanih mahala do kojih se trenutno može stići samo pešaka. Šumane se prostire u podnožju planina Kukavica i Oruglica.

“Ne bih mogao mirno da spavam da se nisam angažovao. Naporno je pešačiti po snegu a kada se uveče vratim kući hladnoća me potpuno ispije ali lepo zaspim jer znam da sam bio nekome od koristi. Ne skupljam nikakve poene niti očekujm neki benefit od ovog što radim. Jednostavno, školovao sam se za ovaj humani poziv i u skladu s tim i živim, kaže Strahinja koji je ovog vikenda uspeo da jednog tridesetogodišnjaka evakuiše do leskovačke Opšte bolnice.  Čovek je imao tešku infekciju levog stopala koja bi se sigurno kobno okončala po njega da se Strahinja, Lidija i Velibor nisu angažovali.

“Morali smo na nosilima da ga nosimo par kilometara do mesta gde nas je čekalo terensko vozilo a zatim je ga su ga u Lebanu preuzele kolege koje su ga uputile na dalje lečenje. Predhodnog vikenda smo na isti način evakuisali dve starice ali je nažalost jedna od njih,  koja je imala 89 godina,  preminula nakon nekoliko dana u leskovačkoj bolnici. I pored našeg angažovanja njoj nije bilo spasa ali je ljudski pomoći svakom ko je u nevolji”.

Strahinja i ekipa sa sobom nose neophodnu medicinsku pomoć ali i namirnice jer se “ne ulazi u kuću praznih ruku”.

To su gorštaci koji su navikli na ovakve zime ali je problem što su sve stariji pa teže podnose život u planinskim bespućima. Mnogo im znači to što znaju da neko misli na njih i da je došao da ih poseti. Dosta mahala je neprohodno za vozila ali imamo kakav-takav kontakt tako da znamo gde treba da priskočimo, kaže Velibor i dodaje da će nastaviti da zbrinjavaju i posećuju svoje zemljake.

Takođe pročitajte

Čudesna metoda spasavanja krvi na niškoj Klinici za kardiohirugiju

Srbija je postala jedna od pet zemalja na svetu gde se primenjuje metoda kojom se …

Jedan komentar

  1. Dzaftic, ovo je uvod u njegovo zaposlenje u domu zdravlja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.