Nije u pitanju nikakva opklada ili eksperiment već delikates koji po jedinstvenom receptu priprema Dušica Rakita iz Babušnice.
Dušica i njen suprug Ivan nisu mogli da nam otkriju recept jer je u fazi registracije i zaštite ali su nam se pohvalili da je i Jovan Memedović, autor popularne emisije “Sasvim prirodno” specijalno zbog ovog džema dolazio u Babušnicu da snimi prilog. Cena male teglice je 500 dinara a veće čak hiljadu. Može se praviti od sirovih i pečenih paprika.
“Mogu reći da se kuva kao i svaku drugi džem ali ima određene tajne sastojke koje za sada ne mogu otkriti. Jede se uz meso, ukus je sladak dok se ne proguta a onda se oseti ljutina. stranci ga obožavaju i oni su nam najvernije mušterije. Naši ljudi nisu ljubitelji da kombinuju slatko i ljuto, kaže Dušica koja se osmelila da svoj proizvod prodaje na leskovačkoj Roštiljijadi, kraju poznatom po proizvodnji paprika i svih mogućih specijalitetea od ovog povrća. Ali, eto, džem od ljutih paprika patentiraće u Babušnici.
Jedino bi Leskovčani mogli da zaštite svoju čuveni izreku “Blago mi kad jedem ljuto!!!”. Možda bi bio odličan slogan za prodaju ovog džema
Svake jeseni pravim i ja ,bas je slatko i ljuto…toliko da se i kapci oznoje