Nesvakidašnji nakit od rajsferšlusa

U rukama Negotinke Ljiljana Bordejević  rajsferšlusi dobiju umetničku vrednost jer je ona od njih ona već četiri godine izrađuje unikatni nakit koji ostavlja bez daha.

rajfeslusi-negotin-nakitNikada ne biste pomislili da rajferšlus može biti modni detalj i mimo odevnih predmeta ali  Ljiljanine kreacije će vas u tome brzo uveriti.  Metalni ili plastični, raznih boja, kombinovani sa kristalima i staklenim perlama, pod rukama ove vredne Negotinke nastalo je na stotine i stotine ogrlica, narukvica, minđuša, broševa, šnala, rajfova, pa i unikatnih komada koji mogu da se nose i kao traka za kosu i kao ogrlica.

Ljiljana se priseća da je kreativka postala 2012.godine kada je time pokušava da pobegne od surove stvarnosti. Izgubila je oca i posao i morala je u nečemu da pronađe sebe. Prvo je pravila korpice od papira, a zatim je  tragajući za novim idejama počela da izrađujem nakit od rajsfešlusa.rajfeslus-nakit

 

„Prvo na komadu pamučne tkanine pištoljem za plastiku zalepim samu formu nakita, cvet, simetrični, asimetrični oblik, već kako sam ga zamislila, zatim ušivam perlice, pa na kraju sve to obložim kožom da na telu osobe koja ga nosi ne ostanu tragovi.Ovakav posao zahteva koncentraciju, veliko strpljenje i maštovitost. Od prve ideje do konačne izrade nakita nekad prođe i po par dana, ali kad sedne da radi, u stanju je da sa materijalima i pištoljem za plastiku provede neprekidno i po par sati, kaže Ljiljana.

14721731_556786171186467_4170427990679201864_n„Sve mogu da napravim od rajsfešlusa. Priznajem da su mi najteže minđuše, jer moraju biti identične, a nekako više naginjem unikatima. Mada, moram da priznam, nije mi se desilo da ne budu iste, priznaje naša sagovornica i dodaje da je u početku repromaterijal nabavljala po radnjama i na buvljaku u Negotinu, što je često poskupljivalo proces izrade, sada se snabdeva isključivo u pozamanterijama u Nišu i Beogradu.

Radim ovaj posao zato što ga volim, a ne iz računa, jer cena nakita, često otplati tek repromaterijal i donosi skroman profit. Počelo je kao želja da “ubijem” vreme, a sada je potreba da ovim nahranim dušu. Iz  te puke želje da utrošim taj višak energije i ispunim svoje vreme i potrebe nastali su ovi komadi za koji me mnogi pitaju odakle ideje. A ideje su mi svuda oko mene. Inspiracija su mi i moja deca, ćerka koja ponese svaki komad nakita i sin kome se sve to dopada.rajfeslus-nakit-negotin

 

 

 

 

 

Takođe pročitajte

„Zvuci Ulica – Tri godine života u Kini“ – može li knjiga doneti muziku?

„Zvuci Ulica – Tri godine života u Kini“ prvi je roman Dušana Crkvenjakova u kojoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.