„NEnasilNI odgovor“ – Ulična akcija sa ciljem prevencije

U okviru projekta „NEnasilNI odgovor“ aktivisti PROTECTA-e su sproveli uličnu akciju u Nišu sa ciljem da informišu i edukuju građane na temu nasilnog ekstremizma i osnaže ih za primenu njegove prevencije i suzbijanja.

Različiti oblici nasilnog ekstremizma i radikalizacije su globalne pojave kojima se svako društvo mora aktivno i odlučno suprotstavljati kako na lokalnom, tako i na državnom nivou. Region Zapadnog Balkana je jedno od najosetljivijih područja, imajući u vidu negativno nasleđe iz ratova sa kraja 20. veka, preplitanje različitih interesa i uticaja, ali i rizike od polarizacije u društvu.

Ekstremizam se najčešće opisuje kao „ponašanje i mišljenje na granici dozvoljenog sa tendencijom da se ta granica pređe, a što je u suprotnosti sa pravnim, običajnim i kulturološkim normama jednog društva”.

Nasilni ekstremizam je „zagovaranje, podržavanje, pripremanje ili na bilo koji drugi način davanje podrške (ili opravdanja) ideološki motivisanom nasilju u cilju ostvarivanja socijalnih, ekonomskih ili političkih ciljeva”. Nasilni ekstremizam i latentni okidači radikalizacije spadaju u najprisutnije izazove današnjice, oni se mogu manifestovati u čitavom nizu pitanja, uključujući politička, verska i rodna.

Zato u PROTECTA-i smatraju da treba raditi sa građanima, posebno sa mladima, kako bi se oni na vreme edukovali da prepoznaju primere radikalizacije ponašanja kod svojih prijatelja, rođaka i kako bi znali kako da reaguju u takvim situacijama i kojim institucijama da prijave promene ponašanja koje su proizvod delovanja radikalnih grupa.

PROTECTA projekat „NEnasilNI odgovor“ nastavlja za par dana organizacijom okruglog stola gde će se po prvi put u Nišu na temu nasilnog ekstremizma na jednom mestu okupiti veliki broj institucija i organizacija i pokušati da zajedno kreiraju preporuke za njegovo suzbijanje i prevenciju.

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.